De CoronaMelder-app van de Rijksoverheid werd dit weekend voor iedereen beschikbaar gesteld. In een kettingbericht dat rondgaat op sociale media wordt echter beweerd dat je de app toegang geeft tot al je contacten. Hoe zit dat?
De volledige tekst van het kettingbericht luidt als volgt:
Aan al mijn contacten die van plan zijn om de COVID19-app te installeren: verwijder mij alsjeblieft uit je telefoon- en contactenlijst, je WhatsApp en je vriendenlijst op Facebook voordat je de app op je smartphone installeert. Je hebt mijn toestemming niet om mijn telefoonnummer te gebruiken in verband met de app om mijn persoon te identificeren, te volgen of te lokaliseren. Want als je deze app hebt, zullen al je contacten bekend zijn en die van hen ook, en daar hebben zij geen toestemming voor gegeven.
We weten wat er in China gebeurt met dit programma en ik weiger hieraan mee te doen. Ik vind mijn vrijheid belangrijk en wil simpelweg niet gevolgd of benaderd worden. Zelf ga ik deze app niet gebruiken en mijn contacten zijn dus beschermd. Aarzel niet om dit te kopiëren. Bij voorbaat dank!
Wat zit hier precies achter?
Tsja, dat kan eerlijk gezegd alle kanten op. Het zou kunnen gaan om grappenmakerij, wellicht is een gerucht een eigen leven gaan leiden zonder dat de feiten grondig zijn onderzocht, en het valt ook niet uit te sluiten dat tegenstanders van het coronabeleid moedwillig onjuiste informatie verspreiden om de geloofwaardigheid van de autoriteiten te ondermijnen. Eerlijk is eerlijk, we weten het gewoon niet, en we zullen ons om die reden dan ook niet wagen aan het trekken van een conclusie.
Wat echter wel kan, ongeacht de mogelijke motieven van degene die begonnen is met het verspreiden van dit bericht, is de bewering nalopen op inhoudelijke juistheid. Klopt het dat de CoronaMelder-app automatisch niet alleen toegang heeft tot al jouw contacten, maar óók tot alle contacten van jouw contacten? Het antwoord daarop is simpel: dat is zeker niet het geval. Het is dan ook niet nodig om in paniek te raken en het is al helemaal geen goed idee om het kettingbericht door te sturen, mocht je 'm op een zeker ogenblik ontvangen.
Hoe zit het dan wel met de privacy van de CoronaMelder-app?
Daar heeft de Rijksoverheid het één en ander over op de website gezet, maar het uitgangspunt is dat de app zo min mogelijk persoonlijke gegevens van de gebruiker verzamelt. De app vraagt niet om je naam of je e-mailadres en er wordt ook geen gebruik gemaakt van locatiegegevens.
De CoronaMelder weet dan ook niet wie jij bent, weet evenmin waar jij bent, en weet ook niet wie de andere personen zijn die de app gebruiken en waar de app willekeurige codes mee uitwisselt als op basis van Bluetooth kan worden vastgesteld dat je minstens 15 minuten dicht in de buurt van diegene bent geweest.
Over de werking van de app stelt de Rijksoverheid het volgende:
Informatie van de Rijksoverheid over de CoronaMelder
Als u dichtbij een andere telefoon met CoronaMelder bent en dit contact lang genoeg duurt, dan wisselen de apps op uw beide telefoons codes uit. Deze codes zijn zomaar gekozen en de app ziet dus niet bij wie u in de buurt bent.
Als iemand na een test corona blijkt te hebben, wordt deze persoon daarvan door de GGD in een telefoongesprek op de hoogte gesteld. In dat gesprek vraagt de GGD-medewerker of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier vrijwillig voor kiezen. De app van deze gebruiker stuurt dan de eigen willekeurige codes van de afgelopen dagen naar een centrale server.
Uw app controleert meerdere keren per dag of er een match is met de codes van anderen die afgelopen dagen voldoende dichtbij en lang genoeg bij u in de buurt waren om ook besmet te raken. Is er een match? Dan krijgt u een melding waarin vermeld staat hoeveel dagen geleden u een risicovol contact had. In deze melding wordt niet vermeld waar en met wie dat contact plaatsvond, aangezien CoronaMelder die gegevens niet bijhoudt.
Het gebruik van de CoronaMelder is bovendien vrijwillig en zal nooit verplicht worden gesteld. Wat betreft de technische werking is maximaal rekening gehouden met de privacy van de gebruikers zodat gegevens niet tot een individuele gebruiker te herleiden vallen. De bewering dat de app automatisch toegang heeft tot al jouw contactgegevens én de contactgegevens van jouw contacten voor surveillancedoeleinden is dan ook onjuist.