De laatste weken ziet de redactie van Opgelicht?! het aantal klachten toenemen van mensen die een aanbetaling deden voor een huisdier, maar vervolgens valse adresgegevens krijgen. Oplichting dus, en dat bovendien over de rug van weerloze dieren. Wij spreken met Karen Soeters van House of Animals, die zich verdiept in de ellende waar mensen tegenaan kunnen lopen als zij op zoek zijn naar een huisdier.
Als geïnteresseerde kopers contact leggen met de verkoper van een hond of kat - wat veelal via Marktplaats gaat - krijgen ze regelmatig te horen dat niet alle geïnteresseerden serieus zijn. Daarom moet er een aanbetaling worden gedaan als je er zeker van wilt zijn dat je het dier kunt komen bekijken. Het huisdier wordt dan vast gereserveerd.
Maar als de mensen dan langs willen gaan, blijkt het adres van iemand te zijn die nergens van weet of ze zijn naar een weiland gestuurd. Zeg maar dag tegen je geld én dag tegen je toekomstige maatje.
Hoe herken je of je erin geluisd wordt?
Soeters: 'Mensen starten hun zoektocht naar een hond of kat helaas nog steeds vaak op Marktplaats. Wat we vaak zien bij malafide aanbieders is dat ze de server van Marktplaats omzeilen, in de advertentie staat dan bijvoorbeeld iets als "Wij reageren niet op mails, contact gaat via WhatsApp". Ook hebben deze mensen veel wisselende honden: de ene dag bieden ze bijvoorbeeld labradors aan en een dag later zijn het Duitse herders. Omdat Marktplaats niet optreedt tegen misleidende advertenties hebben we vorige week aangifte gedaan.'
Heb je een tip om dit te voorkomen?
Soeters: 'Een huisdier is geen impulsaankoop. Ga niet mee in de gekte dat een dier anders al weg is. Doe geen aanbetaling voordat je kennis hebt gemaakt en onderzoek echt goed of je niet te maken hebt met een broodfokker. Is de moederhond aanwezig? Hoeveel dieren worden er aangeboden? Klopt het paspoortje? Et cetera, et cetera. En kijk vooral eens in het asiel.'
Wil jij zeker weten dat jij niet meewerkt aan broodfok?
House of Animals heeft tips voor je in deze brochure (pdf) of lees onze tips van de Dierenbescherming.