Hans (49) uit Dieren is al z’n spaargeld kwijt. Via een onschuldig berichtje op Instagram nam een ‘’dame uit Engeland‘’ contact met hem op. ‘Hallo, leuk om je te ontmoeten. Ik ben Christina uit Londen. Waar kom jij vandaan?’ Acht weken later is de oplichter er met zijn spaargeld vandoor, schrijft AD.nl
Het gesprek begint met het vertrouwen winnen. Hans en de persoon die zich voordoet als Christina praten over gedeelde interesses. Er is meteen een klik. Christina doet zich voor als een vrouw die een luxe leventje leidt. Naast de inkomsten uit haar kledingzaak in London verdient Christina een leuk zakcentje via het platform AcePro. Hier handelt ze in Crypto en, dankzij het analyseteam van haar oom die de cryptokoesen nauwlettend volgt en haar van tips voorziet, niet onverdienstelijk.
Cryptoplatform AcePro
Hans heeft ervaring met beleggen en is onder de indruk van de bedragen die Christina ogenschijnlijk eenvoudig via het platform verdient. Zo laat hij zich door Christina enthousiasmeren om ook een account aan te maken. Ondanks dat het wachtwoord wat hij moest aanmaken erg kort was én er een tweestapsauthenticatie ontbrak, vertrouwde Hans dat het wel goed zat. Temeer omdat Christina hem bij elke stap geduldig meehielp en hem aansluitend adviseert om niet direct te veel geld in te zetten. ‘Een fraudeur zegt dat soort dingen niet, denk je’ vertelt Hans aan het AD.
30.000 euro
In totaal stort Hans €30.000 op AcePro. Aanvankelijk laat de site zien dat zijn inzet is gestegen tot €57.000. Echter, toen Hans zijn inleg wilde terugboeken bleek dat door een datalek zijn account voor de veiligheid was geblokkeerd. Alleen wanneer hij $4500 zou betalen, zou hij het geld kunnen overboeken naar een andere rekening. ‘Maar ik had geen $4500 meer’, aldus Hans.
Hans is slachtoffer van online oplichting, in een hele sluwe en goed doordachte vorm. De oplichter(s) hebben hem wekenlang om de tuin geleid. Ook het platform AcePro is fake, want in werkelijkheid stortte Hans de bedragen naar de rekening van de oplichters.
Politie: 'Criminaliteit verschuift'
De politie ziet dat steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van oplichting. Een politiewoordvoerder meldt tegen het AD: ‘Criminaliteit verschuift van de klassieke overval naar bijvoorbeeld beleggingsfraude. De impact en de schade zijn over het algemeen groot. Soms zien we dat er sprake is van schaamte bij slachtoffers, maar dat is echt onnodig. Criminelen gaan uiterst slinks te werk. Praat er dus vooral over, waarschuw mensen in je omgeving.
Het geld is Hans kwijt, want de politie kan zijn zaak niet oplossen. Ook Instagram en de instantie waarmee Hans het geld overboekte, kunnen niks voor hem betekenen. De politie meldt aan het AD dat ze niet op specifieke zaken in kunnen gaan, maar geven aan dat de digitale transformatie tot topprioriteit behoort.
*Om redenen van privacy is Hans een gefingeerde naam.
Bron: AD.nl