Ben jij een van de gedupeerden van de cryptoscam van 'Ali B', 'John de Mol' of 'Jort Kelder'? Dan is er goed nieuws! Mensen die grof geld zijn kwijtgeraakt aan neppe succesverhalen of andere buitenlandse oplichtingspraktijken over beleggen in crypto’s, kunnen nu hun geld terugeisen via de rechter.
Dat blijkt uit vijf gerechtelijke uitspraken in recente rechtszaken, meldt RTL Z.
Slachtoffers cfd’s
De zaken waren aangespannen door slachtoffers van zogeheten cfd-aanbieders. Dit zijn 'contracts for difference', oftewel beleggingsproducten met grote risico's. Er wordt namelijk met een hefboomconstructie gewerkt.
'Je speculeert daarmee op een koersstijging of -daling van aandelen, valuta of grondstoffen zonder dat je ze echt koopt. Het verschil tussen de actuele koers en de prijs op het moment dat je het contract sluit, is je winst als belegger. Of je verlies', aldus RTL Z.
Door de hefboom kun je hierdoor in de schulden terechtkomen. Je leent namelijk een deel van het geld, zodat je met een kleiner bedrag een veel hoger rendement kunt behalen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dan ook voor zulke producten.
Nepverhalen BN’ers
Desalniettemin zijn veel mensen slachtoffer geworden van misleidende crypto-advertenties op Facebook. In deze ads werden verzonnen succesverhalen van BN'ers gedeeld, terwijl zij hier niets mee te maken hebben. Het betrof ook hier aanbieders van cfd’s.
Het social mediaplatform werd enkele jaren geleden gedwongen om actie te ondernemen tegen deze vorm van fraude, nadat De Mol een rechtszaak over de kwestie won. Opgelicht?! heeft hier uitvoerig aandacht aan besteed:
Jort Kelder pakt Google en Facebook aan vanwege nepadvertenties
Jurisprudentie
RTL meldt dat het advocaat Marius Hupkes (tot nu toe) in vijf gevallen lukte om de gemaakte beleggingsafspraken terug te draaien. Het geld ook daadwerkelijk terughalen is een moeilijkere kwestie, omdat het uit het buitenland moet worden gehaald.
'Een andere optie is om het - met het vonnis van de rechtbank als drukmiddel - buiten de rechtszaal om via een schikking te regelen. Dit betekent wel dat je als gedupeerde water bij de wijn moet doen.'
Omdat er wel veel kosten veel gemoeid zijn, daar het een buitenlandse partij betreft, is procederen voor schadebedragen lager dan 65.000 à 70.000 euro 'lastiger'. Het kantoor hanteert die grens, zodat mensen die al veel geld kwijt zijn, niet onnodig verder op kosten worden gejaagd. De opstartkosten om in het buitenland te procederen zijn nu eenmaal hoog. Door een groepszaak kunnen deze kosten worden gedrukt. Hij hoopt zodoende dat genoeg gedupeerden zich melden.
Vermoed jij beleggingsfraude?
Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook in dit geval. De AFM adviseert daarom altijd alert te zijn:
- Hang de telefoon op als je wordt benaderd door vreemde partijen.
- Ga nooit in op dergelijke aanbiedingen per mail of social media.
Lees ook:
Bron: RTL Nieuws