Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc op Marktplaats met verzendlabel

  Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc op Marktplaats met verzendlabel

  Volgens de Fraudehelpdesk hebben oplichters een nieuwe manier gevonden om jou via Marktplaats van je spaargeld te beroven. Door je te verwijzen naar een pagina om een verzendlabel aan te maken, hopen de oplichters jouw rekening te plunderen. Doe jij zaken op Marktplaats? Let dan goed op.

  De Fraudehelpdesk stuurde gistermiddag de volgende waarschuwing uit via Twitter. Tijd om even kort samen te vatten hoe de vork precies in de steel zit.

  Hoe gaat de oplichtingstruc met het 'verzendlabel' in zijn werk?

  Kort samengevat: verkopers worden door de zogenaamde 'koper' benaderd. De deal komt al snel tot stand, maar dan ontstaat er een praktisch probleem: deze zogenaamde koper woont toevallig niet bepaald om de hoek, en daarom moet het product worden opgestuurd.

  Het betalen van de verzendkosten is geen probleem, dat maakt de koper uiteraard met alle plezier in orde. Het is daarbij overigens goed om te benoemen dat deze oplichters het contact graag snel via WhatsApp voortzetten, dus let daarop.

  Omdat de koper graag zekerheid heeft wat betreft het daadwerkelijk ontvangen van de aankoop, moet de verkoper een speciaal 'verzendlabel' maken. De koper probeert de verkoper naar een speciale 'PostNL via Marktplaats'-pagina te lokken, maar dit is uiteraard een volledig vervalst domein met nagemaakte inlogomgevingen van vele grote banken. Wat er gebeurt als je toch denkt om even in te loggen om dat verzendlabel te maken, laat zich natuurlijk raden.

  Lees meer over deze nieuwe oplichtingstruc

  Opgelicht?! zou Opgelicht?! niet zijn als wij deze truc niet al uitvoerig hebben besproken: eind vorige maand hebben wij er een uitgebreid stuk over gepubliceerd. Kennelijk is de truc nog altijd actueel en krijgt de Fraudehelpdesk er veel meldingen over, anders zouden zij er niet voor waarschuwen.

  Doe jij zaken op Marktplaats? Let dan erg goed op met wie je in zee gaat en wees alert als iemand je naar een bepaalde website probeert te lokken: dat is eigenlijk zelden goed nieuws.

  Onze uitgebreide toelichting inclusief voorbeelden van de nagemaakte site en het WhatsApp-gesprek met de oplichters kun je via onderstaande link lezen.

  Nieuwe manier van oplichting op Marktplaats met PostNL-verzendlabels

  Bron: Fraudehelpdesk

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant