Een bericht op Facebook Messenger met als tekst ‘Kijk deze oude foto over jou!’ of ‘Ben jij dat in de video?’ gevolgd door een onlogische link. Dat berichtje krijgen meerdere mensen momenteel van vrienden. Als ze navraag doen bij die vrienden blijkt dat die zich van geen kwaad bewust zijn. Wat is er aan de hand?
Juist dat het berichtje afkomstig is van een bekende zorgt ervoor dat het betrouwbaar overkomt. Maar gelukkig gaan bij veel mensen de alarmbellen op tijd af door de vreemde link die meegestuurd wordt. De link leidt in de meeste gevallen naar een fake inlogsite van Messenger, een phisingsite. Wie inlogt geeft zijn wachtwoord prijs aan oplichters die op die manier weer de kennissen kunnen aanschrijven vanuit het gehackte account. En een wachtwoord wordt vaak voor meerdere websites en apps gebruikt, waardoor oplichters ook daar toegang kunnen krijgen tot je gegevens.
Trage computer
Maar Fraudehelpdesk maakt ook melding van mensen die op de link hebben geklikt, maar niets te zien kregen. Toch is hun computer erna trager. Het is niet uitgesloten dat hun computer door het bezoeken van een website toch geïnfecteerd is geraakt. Een up to date virusscanner kan dat voorkomen.
Wat moet je doen?
Lees meer