Ben jij op zoek naar een woning? Grote kans dat je weleens terecht bent gekomen op de betrouwbare huurwoningmarktplaats ‘Huurwoningen.nl’. Particuliere verhuurders of makelaars bieden hier hun woning(en) aan, maar pas op: ook oplichters zijn hier actief. Zo herken en voorkom je oplichting tijdens jouw huizenjacht.
Stel je voor: je reageert op jouw ideale woning en krijgt snel reactie. De ‘verhuurder’ laat weten dat je al binnen twee weken in de woning kunt en je ontvangt zelfs een professionele video van de woning. Het ziet er allemaal goed uit en je wil een datum plannen voor een bezichtiging. De verhuurder geeft aan dat je eerst nog enkele benodigde documenten moet opsturen om verder te kunnen met het verhuurproces:
- Een foto van de voor- en achterkant van jouw identiteitsbewijs naast jouw gezicht.
- Een huishoudrekening waarop jouw naam en huidige adres staan.
- Een bewijs van je inkomen bij je bankafschriften.
Dat er om jouw privégegevens gevraagd wordt, terwijl je de woning niet eens hebt bezichtigd is natuurlijk verdacht. Jasper de Groot, directeur van TreeHouse (de overkoepelende organisatie van Huurwoningen), geeft aan: "Het komt weleens voor dat er op platforms waar particuliere verkopers woningen aanbieden, ook partijen tussen zitten die het niet best voorhebben met de bezoekers van de website." Bovenstaande situatie overkwam Max* uit Amsterdam. Toen hij zijn zorgen uitte aan de verhuurder, werd hier vijandig op gereageerd.

Deel nooit zomaar persoonlijke gegevens
Max besloot de situatie aan te geven bij Huurwoningen. Het bedrijf bevestigde per mail dat het om oplichting ging. "Wij hebben de verhuurder ook nog proberen te contacten, maar die neemt niet op, dus dat zegt ook al genoeg."
De Groot geeft aan dat als een particulier een woning aanmeldt, er eerst wordt gecontroleerd via het Kadaster of diegene daadwerkelijk de eigenaar is. "Daarna vragen we de verhuurder om een klein bedrag over te maken vanaf een rekening op zijn naam, zodat we kunnen verifiëren of alles klopt." Pas als die gegevens honderd procent overeenkomen, wordt de woning aangemeld op het platform.
"In dit geval lijkt het erop dat een katvanger de mailadressen van geïnteresseerden heeft doorgespeeld aan een oplichter, of zelf degene is die fraudeert. De oplichter heeft dan mensen benaderd via een ander mailadres dan waarmee de woning is aangemeld."
Vervolgstappen
De advertentie werd van Huurwoningen verwijderd en de toegang van de particuliere verhuurder werd geblokkeerd. "Wij hebben alle mensen die op de woning hebben gereageerd een mail gestuurd met de waarschuwing dat zij mogelijk slachtoffer zijn geworden van oplichting."
Huurwoningen vraagt woningzoekers nooit zomaar om persoonlijke gegevens per mail of sms. Ontvang je wel een bericht waarin dit wordt gevraagd? “Reageer hier dan niet op en klik in geen enkel geval op de link in de mail”, schrijft het bedrijf op zijn website.
Hoe herken je een oplichter?
"Wij doen er echt alles aan om dit soort praktijken te voorkomen, maar kunnen niet optreden tegen dit soort criminele partijen die ook gebruikmaken van een legitiem adres, dan wel een katvanger. Dat is gewoon niet te doen." Wees daarom als gebruiker altijd alert op verdachte signalen. Huurwoningen heeft op zijn website enkele kenmerken op een rij gezet om oplichting te herkennen en je kansen op fraude te verkleinen:
- Wordt er een mooie woning aangeboden in een populaire plaats tegen een relatief lage huur? Wees daar dan voorzichtig mee. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook.
- Eerlijke verhuurders zullen je nooit zomaar vragen om borg te betalen voordat je de woning hebt gezien of een contract hebt ondertekend.
- Het contact met fraudeurs verloopt vaak alleen per mail of telefoon. Zodra jij een bezichtiging wil inplannen, dan is de verhuurder zogenaamd druk om op korte termijn af te spreken of de verhuurder verblijft in het buitenland. Ook gaat een oplichter vaak niet volledig in op de vragen die jij stelt.
Zo verklein je de kansen op fraude
- Bezichtig een woning altijd met de vertegenwoordigende makelaar of verhuurder.
- Ga na of het rekeningnummer een Nederlandse IBAN betreft.
- Controleer de foto’s van de woning en kijk of de foto’s kloppen bij de beschrijving.
- Stel altijd een huurovereenkomst op met de verhuurder.
- Ga niet akkoord met anonieme betaalwijzen, zoals via Western Union, Airbnb en Moneygram. Wees ook op je hoede bij verhuurders uit het buitenland.
- Geef nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs. Deel je gegevens pas wanneer je het huurcontract gaat ondertekenen.
- Als extra check kun je via het Kadaster nagaan wie de eigenaar van de woning is.
"Kijk daarnaast altijd goed naar de website of daar een telefoonnummer staat en wat de policies zijn omtrent scamming en dit soort praktijken", meldt De Groot.
Denk je dat je te maken hebt met een fraudeur?
Stop per direct het contact. Doe ook aangifte bij de politie, adviseert De Groot. "Wij kunnen zelf geen aangifte doen, omdat wij indirect slachtoffer zijn, maar wij kunnen wel het dossier aanvullen op het moment dat er aangifte is gedaan door die persoon. Wij weten namelijk zeker wie de verhuurder is. Dat is een op een te herleiden." Twijfel je of een woning echt is of heb je een andere vraag? Neem dan altijd contact op met de klantenservice van Huurwoningen via 010-7200730.
*De naam in dit stuk is gefingeerd. De echte naam van de inzender is bekend bij de redactie van Opgelicht?!