Erik Staal, oud-topman van de woningcorporatie Vestia, is vanmiddag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar celstraf. De straf valt lager uit dan geëist: twee weken geleden eiste de officier van justitie drieënhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechter acht bewezen dat Staal zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.
Staal was jarenlang bestuurder van de stichting HASA. De stichting stelde zich ten doel om woningen beschikbaar te stellen aan de allerarmste Zuid-Afrikanen, maar Staal verduisterde in een periode van tien jaar ruim 1,7 miljoen euro. Het geld werd door Staal gebruikt voor verschillende privé-uitgaven.
Vakanties, verbouwingen en vliegtickets op kosten van de stichting
Het geld in de kas van stichting HASA was grotendeels van Vestia afkomstig. De officier van justitie stelde twee weken geleden dat Staal 'tien jaar lang met zijn vingers in de suikerpot zat', en die aanname lijkt niet onterecht. Het geld dat Staal zichzelf heeft toegeëigend, werd uitgegeven aan verbouwingen, vakanties en vliegtickets. Ook gaf Staal het geld uit aan luxe safari's en een tripje met zijn familie naar Londen om de musical Lion King te kunnen zien.
'Ernstige schending van vertrouwen'
De rechter rekende Staal de feiten zwaar aan: 'De verdachte heeft hiermee niet alleen financiële schade toegebracht aan de Stichting HASA, maar ook het vertrouwen dat gesteld moet kunnen worden in personen die als beheerder van een stichting optreden, in ernstige mate geschonden.'
Diefstal bij Hornbach
Je zou verwachten dat je je door het verduisteren van 1,7 miljoen euro niet schuldig hoeft te maken aan een lullige winkeldiefstal, maar de zaken liggen toch echt anders. Staal werd namelijk ook veroordeeld voor de diefstal van een paar handschoenen, twee slijpschijven, contactdozen en ledlampen. Bij een vestiging van de Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel haalde hij deze spullen uit de verpakking en stopte hij ze in zijn achterzak, naar eigen zeggen omdat hij onvoldoende geld tot zijn beschikking had.
Zowel de officier van justitie als de advocaat van Staal spraken over een 'onbegrijpelijke daad'.
Ernstig ziek
De strafmaat viel lager uit dan de eis, en daar zijn een aantal redenen voor. Staal heeft uit eigen beweging ruim 2,4 miljoen euro terugbetaald aan HASA en gaf tijdens de zitting openheid van zaken omdat hij schoon schip wilde maken. Daarnaast weegt mee dat Staal ernstig ziek is.
Desalniettemin vond de rechter een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats: 'Vooral vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan die zij heeft opgelegd niet passend'.
Bron: AD.nl
Bijschrift foto: Archieffoto van Erik Staal tijdens een verschijning voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties in 2014