Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een speciaal 'digiteam' in het leven geroepen voor de aanpak van betaalverzoekfraude - ook wel bekend als Tikkie-fraude. Dat meldt het AD zaterdag.
Betaalverzoekfraude of Tikkie-fraude is een vorm van oplichting waarbij bijvoorbeeld Marktplaatsgebruikers een betaalverzoek van 1 cent krijgen. Dit zou volgens de oplichter nodig zijn voor de controle van de verkopende partij. Het verstuurde betaalverzoek leidt dan echter naar een phishingsite. Wie hierin trapt, loopt het risico dat fradeurs zijn bankrekening plunderen.
Bekijk ook dit item over de gevolgen van Tikkie-fraude:
Schade grootschalige fraude met nep-Tikkies loopt in de tienduizenden euro's
Deze vorm van fraude is het afgelopen jaar zo vaak voorgekomen dat justitie de aanval heeft geopend op de criminelen die hierachter zitten.
'Met fraude als bij Tikkie moet je wel iets weten van digitalisering. Daarom hebben we er een speciaal digiteam voor geformeerd.' Dat zegt waarnemend hoofdofficier van justitie René de Beukelaer in het AD. Criminaliteit is naar zijn mening aan het verschuiven van het fysieke naar het digitale. 'Daar anticiperen we op door te investeren in cybercrime.'
'Allemaal aan de cybercrime'
Dat begint volgens hem bij de scholing. 'We hebben speciale cyberofficieren die alleen maar digitale fraudeonderzoeken leiden en anderen binnen het parket opleiden. Binnen een paar jaar zijn we allemaal aan de cybercrime; ook de basisteams van de politie.'
Volgens De Beukelaer is het gemak waarmee er via Tikkie kan worden betaald een belangrijk probleem. 'Even snel een cent overmaken. Zo gebeurd. Je staat er verder niet bij stil. Daarin schuilt het gevaar.' Afgelopen december werden vijf personen wegens Tikkie-fraude nog veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het Openbaar Ministerie was in deze zaak naar eigen zeer tevreden met het vonnis van de rechter.
Bekijk ook dit Opgelicht?!-item over de aanhouding van een Tikkie-fraudeur:
Rotterdamse politie houdt Tikkie-fraudeur aan na tip van Opgelicht?!
Bron: AD / Security.nl