Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie. Dat liet de organisatie dinsdag weten na een bericht van RTL Nieuws.
De gegevens worden onder meer via chatapp Telegram aangeboden. Voor 50 tot 150 euro kan iemand laten uitzoeken welke naam, adres en woonplaats bij een kenteken horen. In sommige gevallen ontving RTL ook het mobiele telefoonnummer van een kentekenhouder. De verkopers zeggen dat ze mensen kennen die toegang tot de RDW-systemen hebben. Ze zouden tientallen kentekens per maand natrekken.
Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie 'te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen'.
Adres en woonplaats van de eigenaar op straat
De RDW is niet de enige instelling die toegang heeft tot het kentekenregister. De politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en gemeenten kunnen de gegevens ook zien.
In het register staan alle voertuigen in Nederland die een kenteken moeten hebben. Dat zijn auto's, bestelbussen, vrachtauto's, bussen, bromfietsen, motoren, aanhangers, caravans, vrachtwagenopleggers en snorfietsen. De RDW registreert niet alleen naam, adres en woonplaats van de eigenaar, maar ook de technische gegevens van het voertuig.
Verschillende doeleinden
De gegevens uit het kentekenregister kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt, legt cybersecuritydeskundige Els De Busser aan RTL uit. 'Stel, iemand gaat naar de langetermijnparking van Schiphol, waar veel mensen hun auto achterlaten voor ze op vakantie gaan. Je noteert daar een aantal kentekens, en gaat dan vervolgens proberen in te breken bij hen.'
De verkoop van deze gegevens kunnen ook gevaarlijkere gevolgen hebben, zoals stalking en andere vormen van lastigvallen en intimidatie. De Busser: 'Ik vind dit zeer verontrustend. Zeker met het van kracht worden van de Europese privacywetgeving vorig jaar is het van groot belang dat gegevensbeschermingsregels worden nageleefd.'
Bron: RTL Nieuws, ANP