Verschillende steden maken zich bij de opsporing van bijstandsfraude volgens de rechter schuldig aan discriminatie, door bureaus in te schakelen om uitsluitend vermogensonderzoek te doen op Turks grondgebied. Dat blijkt uit een recente reeks vonnissen, schrijft De Telegraaf.
Nederlands vermogen en buitenlandse bezittingen
De methode die de gemeenten gebruiken druist volgens de rechter in tegen het discriminatieverbod. Miljoenen aan onterecht verkregen bijstand hoeven nu niet worden terugbetaald. Gemeentebesturen zijn verbijsterd. 'Wij hebben er moeite mee dat er verschil wordt gemaakt tussen uitkeringsgerechtigden met vermogen in Nederland en die met buitenlandse bezittingen', aldus wethouder De Ridder van Tilburg.
Huizen in Turkije
Uit de uitspraken blijkt volgens de krant dat tegen een op de vijf Turkse Nederlanders met bijstand verdenkingen van fraude bestaan. Meestal bezitten ze stiekem huizen of grond in Turkije, terwijl ze verplicht zijn om dat te melden.
VVD
Regeringspartij VVD is laaiend over problemen bij de aanpak van bijstandsfraude door Nederlanders in het buitenland. VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan noemt het onacceptabel en wil van het kabinet het naadje van de kous weten.
Aanpakken loopt spaak
De Telegraaf meldde vrijdag dat het aanpakken van bijstandsfraude door Turkse Nederlanders spaak loopt. Volgens de rechter is er sprake van discriminatie omdat gemeenten particuliere bureaus vermogensonderzoek laten doen in Turkije, maar niet in andere landen. In recente vonnissen werd daarom bepaald dat betrapte fraudeurs geen geld hoeven terug te betalen.
Uitkering stopgezet
Nijkerken noemt de berichtgeving 'bizar'. 'Hier leven op de zak van de hard werkende Nederlanders en in land van herkomst leven als een god in Frankrijk', klaagt ze op Twitter. Bij fraudeurs moet de uitkering worden stopgezet. Het uitgekeerde bedrag moet worden teruggevorderd, inclusief 'flinke boete', vindt ze.