Britse consumenten zijn gewaarschuwd om niet te goedkope olijfolie te kopen. Gebruikers kunnen besmet raken met de E-colibacterie of salmonella.
Deze olijfolie zou zijn gemaakt door de Italiaanse maffia onder onhygiënische omstandigheden. De olijfoogst was vorig jaar uiterst mager. Een Italiaanse voedsel- en warenspecialist zegt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. ‘Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn’, zei hij tegen de Britse krant The Independent.
De prijs voor olijfolie is de laatste weken verdubbeld, omdat de oogst dramatisch slecht was door een ziekte die miljoenen olijfbomen heeft besmet. De fraude met olijfolie vindt op verschillende manieren plaats. In sommige gevallen wordt goedkope, oude olijfolie uit andere landen verkocht als ‘Italiaanse extra vierge’. Maar het gebeurt ook dat olie van andere planten wordt verkocht als olijfolie, door er chlorofyl aan toe te voegen voor de kleur en betacaroteen voor de smaak. Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl en de productie vindt bovendien plaats in onhygiënische garages en kelders. Circa 70 procent van de olijfolie wereldwijd wordt in Spanje en Italië gemaakt. Griekenland, Portugal, Marokko en Tunesië produceren het grootste deel van de overige 30 procent.