Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe eigenaar Blokker België verdacht van fraude en oplichting

  Nieuwe eigenaar Blokker België verdacht van fraude en oplichting

  Dirk Bron (59) uit Waddinxveen nam vorige week 123 Belgische filialen van Blokker inclusief 670 personeelsleden over van het Nederlandse Blokker-concern. Maar in Nederland wordt hij verdacht van belastingfraude en oplichting, blijkt uit vertrouwelijke justitiële documenten. Hij zou zelfs enkele dagen hebben vastgezeten voor verhoor.

  Deze documenten zijn afkomstig uit het strafrechtelijke onderzoek 'Loods', waarin Bron bij naam als verdachte wordt genoemd. De Telegraaf heeft deze documenten in bezit en vroeg het Openbaar Ministerie in Den Haag om een reactie.

  'Verduistering, witwassen en oplichting'

  Volgens het OM wordt de 59-jarige inwoner van Waddinxveen verdacht van verduistering, witwassen en oplichting. Daarnaast luidt het niet afdragen van omzetbelasting één van de verdenkingen. Een zitting is nog niet gepland, maar Bron zal zich wegens deze verdenkingen op een zeker ogenblik nog voor de rechter moeten verantwoorden.

  Bron ontkent in alle toonaarden en geeft aan dat hij niet alleen niet verhoord is, maar dat er evenmin een justitieel onderzoek naar hem loopt: 'Boze tongen beweren dat. Mensen zijn jaloers. Dan krijg je dat soort verhalen.'

  Miljoenen als 'bruidsschat' voor een al jaren verlieslijdende keten

  Overigens riep de deal al snel vraagtekens op. De winkelketen is in België namelijk al jaren verlieslijdend, en voorafgaand aan de deal zou vrijwel niemand überhaupt van Bron hebben gehoord. De deal zou volgens Michiel Witteveen, eigenaar van Blokker Holding, zelfs al zijn afgerond.

  De winkels zijn aan Bron overgedragen en Bron zou er volgens ingewijden miljoenen voor hebben gekregen bij wijze van bruidsschat. Witteveen laat zich niet uit over bedragen, maar erkent wel dat Bron een groot geldbedrag heeft ontvangen.

  Bron wist wel degelijk van de verdenkingen

  Bron was wel bekend bij de districtsrecherche van de politie Gouda. Bron is drie jaar geleden door deze eenheid aangehouden en verhoord, waarvoor hij ook enkele dagen vast heeft gezeten. Voorafgaand aan de aanhouding werd zijn mobiele telefoon getapt door de politie-eenheid Den Haag.

  Uit de getapte gesprekken ontstond naar verluidt een beeld van handeltjes in boxershorts van Björn Borg die contant moesten worden afgerekend en een vrachtwagenlading verduisterde Spaanse slippers met een waarde van 250.000 euro.

  Ook zou Bron wel degelijk hebben geweten van de verdenkingen aan zijn adres: uit de taps zou verder blijken dat Bron sprak over verhoren door de politie en de FIOD. Een andere beschuldiging die zou zijn geuit is fraude, witwassen en het financieren van een terroristische organisatie.

  'Gratis huur, anders sluiten de panden' 

  De verhuurders van de Belgische Blokker-filialen kregen deze week een brief waarin Bron een half jaar gratis huur eist. Zelf vindt hij dat een schappelijke eis: 'Ik wilde eigenlijk twaalf maanden gratis huur vragen, maar dat vond ik te brutaal.'

  Filialen sluiten is contractueel gezien geen optie, maar daar trekt Bron zich kennelijk weinig van aan. Geven de vastgoedeigenaren geen gehoor aan zijn verzoek, dan gaan de panden na het verstrijken van het huurcontract gewoon op slot: 'Dan ga ik er gewoon naast zitten. Er staan veel panden leeg. Ik heb nu al panden met een jaar gratis huur aangeboden gekregen.'

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant