Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlander kiest vaak voor favoriete voetbalclub als wachtwoord

  Nederlander kiest vaak voor favoriete voetbalclub als wachtwoord

  Uit een analyse van wachtwoorden op de website Scattered Secrets is gebleken dat zowel Ajax als Feyenoord in de top 30 van door Nederlanders meest gebruikte wachtwoorden voorkomen. Scattered Secrets is een website van Rickey Gevers en Jeroen van Beek, twee Nederlandse experts in computerbeveiliging. Op de website kun je achterhalen of jouw wachtwoord ooit is buitgemaakt bij een datalek.

  De website bevat inmiddels bijna vier miljard wachtwoorden die ooit zijn buitgemaakt bij een kraak, waarvan in ieder geval 7,5 miljoen wachtwoorden van Nederlandse gebruikers zijn. Waarschijnlijk zijn het er nog veel en veel meer, want het genoemde aantal betreft slechts de gebruikers met een domein dat eindigt op '.nl' - van adressen eindigend op '.com' of iets anders is immers niet met zekerheid vast te stellen of het om Nederlanders gaat. Volgens het FD staat 'feyenoord' (met kleine letters) op de 15de plaats met 10.409 unieke hits en is 'ajax' hekkensluiter van de top 30 met 3.832 resultaten.

  Deze resultaten kunnen echter verschillend geïnterpreteerd worden: mogelijk is 'ajax' te kort voor een wachtwoord en wordt deze term dus vaker geweigerd, maar het kan ook dat supporters van Feyenoord simpelweg slordiger zijn met hun wachtwoord of gewoon loyaler zijn aan hun club. Opvallend is in ieder geval dat ieder land herkenbare eigen voorkeuren heeft. Zo kiezen Duitsers vaak voor automerken ('porsche1' en 'mercedes1' zijn er populaire wachtwoorden) en gaan Belgen juist vaker voor vrouwennamen.

  Menselijk brein kiest vaak voor eenvoudigste oplossing

  Hoewel vaak aangeraden wordt om een complex wachtwoord te kiezen dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en minstens één non-alfanumeriek symbool, blijkt in de praktijk dat mensen er moeite mee hebben om dergelijke wachtwoorden te onthouden. Om deze reden kiest men eerder voor de hand liggende wachtwoorden met termen als 'welkom', 'password', 'qwerty' of '123456'.

  Het komt echter steeds vaker voor dat een wachtwoord pas wordt geaccepteerd als deze aan een bepaalde veiligheidsstandaard voldoet. In deze gevallen is 'password' niet voldoende, maar kun je bijvoorbeeld wel 'password01' als wachtwoord opgeven. Sommige systemen verplichten dat je je wachtwoord periodiek wijzigt, en om dat te omzeilen kun je 'password02' opgeven. Makkelijk te onthouden, maar veiligheidstechnisch niet de meest handige keuze.

  Ook gebruiken mensen vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere systemen: vanzelfsprekend maakt ook dat je natuurlijk wel erg kwetsbaar als iemand je gegevens buitmaakt.

  Benieuwd hoe je een veilig wachtwoord kiest? Check via onderstaande button het artikel van Radar.

  Hoe kies ik een veilig wachtwoord?

  Top 10 meest gebruikte wachtwoorden in Nederland

  1. 123456
  2. qwerty
  3. 123456789
  4. welkom
  5. 12345
  6. password
  7. welkom01
  8. wachtwoord
  9. 1234
  10. 12345678

  Bron: FD.nl / Radar

 • Ook interessant