Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Marktplaatsoplichting leidt tot zware strafeisen voor Haaglands oplichtersduo: 30 en 14 maanden cel

    Marktplaatsoplichting leidt tot zware strafeisen voor Haaglands oplichtersduo: 30 en 14 maanden cel

    Ze hebben ruim vijftig mensen opgelicht door dure telefoons en laptops op Marktplaats te kopen, maar die niet te betalen. Ze haalden de spullen bij de verkoper op en lieten hen screenshots van nepbetalingen zien of gebruikten zelfs valse bank-apps. Dat zegt het Openbaar Ministerie over Galiil A. (22) en Davy de R. (19).

    Op de rechtszitting gisteren bij de meervoudige strafkamer van Rechtbank Den Haag,vond de officier van justitie dat er sprake was van een criminele organisatie. Tegen beide mannen werden maandenlange gevangenisstraffen geëist.

    Griepverschijnselen en geheugenverlies

    De Delftse verdachte Galiil kwam niet opdagen, hoewel hij wel had moeten verschijnen. 'Mijn cliënt heeft griep en mag de rechtbank vanwege de coronamaatregelen dus helemaal niet in', legde Galiil's advocate uit. De Delftenaar kwam al eerder in aanraking met justitie, onder meer wegens oplichting.

    Na zijn vrijlating uit de extra beveiligde gevangenis in Vught in februari weigerde Galiil iedere medewerking met poltie, justitie en reclassering. Hij wil geen hulp en heeft zich op zijn slaapkamer opgesloten, waar hij sinds februari niet meer uit komt. Zelfs niet om te douchen.

    De Haagse verdachte, Davy de R., verscheen wel, maar hoewel de oplichtingen vorig jaar plaatsvonden zei hij zich van de meeste zaken niets meer te kunnen herinneren,. Hij noemde zijn medeplichtigheid 'een domme keuze'.

    Teleurgestelde gedupeerden

    Er liggen bij de politie 52 aangiften tegen de twee. Het Openbaar Ministerie vervolgde gisteren twaalf daarvan. 'Je moet een keuze maken,' zei de officier van justitie. Sommige gedupeerden die naar de zitting waren gekomen, kregen daar tot hun verbazing te horen dat hun zaak helemaal niet zou worden behandeld. 

    'Hoe kan dat nou?', zegt de boze dochter van een gedupeerde Marktplaatsverkoper tewijl ze naar verdachte Davy de R. wijst. 'Hij is bij ons aan de deur geweest en heeft een telefoon meegenomen. Wij hebben uitgebreid aangifte gedaan. En nu hoor ik dat onze zaak niet behandeld gaat worden en dat we mogelijk niet eens een schadevergoeding kunnen vorderen.'

    Schadevergoeding

    Als een oplichter wordt vervolgd, kunnen gedupeerden een schadevergoeding indienen bij de rechtbank. Bij een veroordeling kan de rechter de verdachte tegelijk veroordelen om die schade te betalen. Het Centraal Justitieël Incassobureau (CJIB) schiet dat bedrag tot 3.000 euro voor en probeert dan het voorschot terug te halen bij de veroordeelde oplichter.

    Er is nog een kans dat de gedupeerden wiens zaak niet was meegenomen tóch hun geld krijgen. Davy de R. en Galiil A. werd ook 'deelname aan een criminele organisatie' ten laste gelegd. Die vermeende oplichtersbende zou ook de onbehandelde aangiften hebben gepleegd. Als de rechters de mannen daarvoor veroordelen kan de schadevergoeding alsnog worden betaald.

    Werkwijze

    De vermeende bende ging volgens een vast patroon te werk. Steevast reageerde een man van in de vijftig op een Marktplaatsadvertentie waar een dure telefoon of laptop werd aangeboden. Die maakte, vaak zonder al te veel af te pingelen, een prijsafspraak. Galiil zou de contacten met de slachtoffers hebben gelegd, zegt medeverdachte Davy.

    De 'vijftiger', van wie de identiteit nooit is vastgesteld, zou zijn 'zoon' of 'schoonzoon' sturen met het betaalbewijs om de goederen op te halen. Eenmaal aan de deur toonde de ophaler (steevast was dat Galiil of Davy) inderdaad een betaalbewijs. Maar dat was het screenshot van een nep-overboeking of er werd gebruik gemaakt van een valse betaalapp. Daarmee lijkt het dat geld via een telefoon wordt overgemaakt, zonder dat dat in werkelijkheid gebeurt.

    De telefoons en laptops werden daarna door anderen doorverkocht. Vrijwel alle elektronica werd verkocht aan winkels van Marokkaanse eigenaren en verdween vervolgens naar het buitenland. 

    Eén keer heeft Davy de R. de ontvreemde spullen aangeboden bij Used Products. De winkelketen geeft, net als bij een pandjeshuis, cash geld voor goederen. Het is bij criminelen een populaire manier om gestolen waar kwijt te raken.

    Guccislippers en gouden tand

    Galiil werd door veel gedupeerden waar hij aan de deur stond herkend aan zijn gouden tand en peperdure Gucci-slippers met de afbeelding van een insect daarop. Het duo is ook op beveiligingscamera's vastgelegd en is zelfs gefotografeerd, bij het ophalen van de spullen bij de Marktplaatsverkopers.

    In veel gevallen ging het om mobiele telefoons, maar in één zaak werd een laptop ter waarde van maar liefst tweeduizend euro ontvreemd. 'Meer dan een netto maandsalaris voor sommige mensen', benadrukte de officier van justitie.

    Volgens het OM zijn meer mensen betrokken bij de bende, maar daar kreeg de politie geen vinger achter.

    Zware strafeis

    In totaal zou op deze manier tenduizenden euro's zijn buitgemaakt bij tientallen mensen tussen januari en augustus vorig jaar. Het Openbaar Ministerie eiste daarom tegen de twee verdachten hoge gevangenisstraffen. Galiil A. moet 30 maanden achter de tralies en Davy de R. 14 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk, vindt het OM.

    Het duo werkte niet altijd samen, blijkt uit het politieonderzoek. In veel gevallen was het Galiil die de twee jaar jongere Davy in huurauto's naar locaties door het hele land reed om de peperdure telefoons en laptops op te halen.

    Doodsbedreiging

    'Ik zou een goed deel van de opbrengst krijgen, maar dat is eigenlijk nooit gebeurd'. De twee partners in crime zouden daardoor gebrouilleerd zijn geraakt.

    'Als ik je tegenkom, sla ik je dood", zou Galiil A. tegen zijn compagnon Davy de R. hebben gezegd. 'Ik voelde mij bedreigd en ben daarom blijven meewerken', betoogt Davy. 'Galiil heeft zelfs gezegd dat hij mijn familie zou afmaken'.

    Nadat Galiil werd opgepakt en vast kwam te zitten, ging Davy gewoon door. 'Ik was uit het opvanghuis gezet waar ik woonde en moest een manier hebben om geld te verdienen. Ik ben toen benaderd door anderen om door te gaan'.

    Scooterdiefstal

    Davy wordt ook verdacht van de diefstal van een scooter. 'Een proefrit', zegt hij. De 19-jarige jongen heeft geen rijbewijs en zegt alleen maar geïnteresseerd te zijn in (het sleutelen aan) scooters. 

    Op zijn telefoon trof de politie gesprekken aan waarin hij met met een vriend praat over het 'klaren van die scooby'. Het is straattaal voor 'stelen van een scooter', had de voorzitter van de rechtbank in het straattaalwoordenboek opgezocht. 'Klaren kan misschien toch ook "klaarmaken" betekenen? Repareren dus?' pareerde de verdachte de voorzitter.

    Davy betuigde tijdens de zitting spijt, maar hield vol alleen een loopjongen te zijn geweest. 'Ze hebben mij verteld dat de mensen het geld terug zouden krijgen van hun verzekering, en ik geloofde dat', zei de Hagenaar.

    Uitspraak

    De rechtbank doet op 25 november uitspraak. Deze is de dag erna exclusief op deze website te zien, samen met een interview met een van de gedupeerden, die nauwe banden heeft met Opgelicht?!

  • Ook interessant