Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Leden 'bloedprikbende' maakten meer slachtoffers en zitten langer vast

    Leden 'bloedprikbende' maakten meer slachtoffers en zitten langer vast

    Leden van de zogenaamde 'bloedprikbende' die afgelopen najaar toesloeg bij meerdere ouderen, heeft veel meer slachtoffers gemaakt dan tot dusverre werd aangenomen. Twee leden die onlangs werden aangehouden blijven zeker tot in de zomer in de cel.

    De werkwijze deed nogal wat stof opwaaien: leden van de bende deden zich voor als medewerker van de thuiszorg en namen daadwerkelijk bloed af bij voornamelijk oudere, kwetsbare slachtoffers. Tijdens het bezoek werden kostbare spullen buitgemaakt, maar ook bankpassen en pincodes.

    Eind maart werden twee verdachten, een 22-jarige man uit Utrecht en een 21-jarige vrouw uit Ede, door de politie aangehouden. Dit tweetal valt volgens het Openbaar Ministerie te koppelen aan zeker vijftien zaken. De vrouw wordt ervan verdacht zeker twaalf keer te hebben toegeslagen: zij wordt verdacht van diefstal en (poging tot) oplichting. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor minstens drie gevallen van (poging tot) diefstal, zo meldt het AD.

    Voorarrest verlengd

    Het tweetal verscheen gisteren voor de raadkamer van de rechtbank te Utrecht. Op basis van het beschikbare strafdossier besloot de onderzoeksrechter het voorarrest van het duo met 90 dagen te verlengen.

    Beelden van de verdachten werden ook getoond op televisie. In beginsel werden de verdachten gelinkt aan zeven gevallen van oplichting, inmiddels is de verdenking dus sterk uitgebreid. De politie gaf in een eerder stadium aan dat er sprake is van meerdere personen die ook in wisselende samenstelling opereren. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

    De advocaat van de 22-jarige mannelijke verdachte wil in dit stadium niet verder op de zaak ingaan, maar stelt dat zijn cliënt 'slechts' van twee pogingen tot diefstal wordt verdacht. Dat het voorarrest van deze verdachte verlengd is, verbaast hem echter niet. De advocaat van de vrouwelijke verdachte was niet bereikbaar voor commentaar.

    Grens overschreden

    De werkwijze van de bende veroorzaakte veel beroering omdat de lichamelijke integriteit van de slachtoffers geschonden werd. Dat erkende ook projectleider Sybren van der Velden: 'Met het prikken van bloed werd door de daders een nieuwe grens overschreden in de babbeltrucs. De publieke verontwaardiging was groot. We hebben hier niet te maken met brutale jongeren, maar met een georganiseerde bende. Criminelen zoeken naar uitersten. Ouderen zijn door voorlichting en media-aandacht steeds alerter op babbeltrucs.'

    Van der Velden vervolgt: 'Ze laten zich niet meer in de maling nemen door iemand aan de deur die vertelt dat de waterleiding stuk is. Dus moeten criminelen iets nieuws verzinnen. En daarin gaan ze heel ver. Deze bloedprikbende tast de lichamelijke integriteit van ouderen aan. Wat als de naalden waarmee ze prikken zijn geïnfecteerd? Of als ze ouderen verkeerd prikken? We gaan er niet van uit dat deze criminelen op enige manier medisch geschoold zijn.'

    Duizend babbeltrucs per jaar

    De politie krijgt jaarlijks ongeveer duizend meldingen van babbeltrucs per jaar. Dat aantal is al een aantal jaar constant. Van der Velden: 'Veel ouderen schamen zich als ze zijn opgelicht. Ze willen niet dat familie weet dat ze zijn bestolen en doen geen aangifte. Nu we samen met de ouderenbonden meer aandacht geven aan babbeltrucs, zien we dat mensen besluiten toch naar de politie te stappen. Dat helpt ons enorm om het probleem beter in kaart te krijgen.'

    Bron: AD.nl

  • Ook interessant