In New York wordt een laptop geveild met zes van de schadelijkste types malwaredie ooit op de wereld zijn losgelaten. Het toestel mag alleen verkocht worden als vorm van kunst: het verkopen van bruikbare malware is namelijk illegaal. Er zou al 1,3 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) geboden zijn. Dat meldt het AD.
Op de laptop staan zes verschillende types malware, die samen wereldwijd honderdduizenden computers hebben besmet en schade hebben aangericht ter waarde van bijna 89 miljard euro. Het gaat onder meer om het ILOVEYOU-virus, worms MyDoom en SoBig, en andere malware zoals DarkTequila en BlackEnergy.
Wat is malware en wat kan je ertegen doen?
Ook het beruchte Wannacry kreeg een plaatsje op de pc. Deze ransomware vergrendelde sinds 2017 ongeveer 200.000 computers in meer dan honderd landen en vroeg losgeld om de toestellen weer vrij te geven. De schade van WannaCry alleen al wordt geschat op bijna 4 miljard dollar volgens de website. Veel van de malware zwerft nog steeds rond op het internet.
‘De volharding van chaos’
Het toestel is een project van artiest Guo O Dong, die samenwerkte met cybersecuritybureau Deep Instinct. Hij noemde het werk 'The Persistence of Chaos', ofwel 'De volharding van chaos'.
Kunsternaar O Dong: 'Ik creëerde 'De volharding van chaos' omdat ik wilde zien hoe de wereld reageert op de impact van malware, en hoe het die impact waardeert'.
Hoe zie je of een bestand ransomware bevat?
Om er zeker van te zijn dat de malware op de laptop zich niet kan verspreiden naar andere toestellen, wordt het toestel voorlopig achter slot en grendel bewaard. Het is niet verbonden met het internet of met andere toestellen met een internetverbinding. Het gaat overigens om een redelijk oude laptop: een Samsung Netbook uit 2008 die op Windows XP draait. Liefhebbers kunnen de laptop bekijken via een livestream.
Veiling loopt nog vijf dagen
De geïnfecteerde laptop wordt verkocht via een online veiling die over vijf dagen afloopt. Naar verluidt is er al 1,3 miljoen dollar geboden. De biedingen zelf zijn echter niet zichtbaar.
Bron: AD, Forbes