Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gedode Albanees Festim Lato zou 'superoplichter' zijn

  Gedode Albanees Festim Lato zou 'superoplichter' zijn

  De zelfbenoemde vrijheidsstrijder en Albanese ’president in ballingschap’ Festim Lato, die vorige week levenloos werd aangetroffen onder een brug bij Nigtevecht, was een nietsontziende oplichter. Voor z’n frauduleuze praktijken vervalste hij onder meer de handtekening van voormalig minister Ben Bot.

  Dit melden diverse slachtoffers en oud-medewerkers van de 'president', uit het Gelderse dorpje Afferden, aan De Telegraaf. De politie doet inmiddels onderzoek naar de gewelddadige dood van Lato.

  De 43-jarige Lato begaf zich in de jaren voor zijn dood in de wandelgangen van de hoogste democratische instituties, zoals het Europees Parlement.

  Vervalsingen

  Hij vervalste volgens directbetrokkenen niet alleen de handtekening van ex-minister Bot, maar ook subsidie-toezeggingen van de Europese Unie voor hulp aan Chameria, een provincie in Zuid-Albanië. Op die manier zou hij miljoenen euro’s uit de zakken van goedgelovige Nederlandse ondernemers hebben weten te kloppen.

  Veel vijanden

  Opgelicht?! startte een onderzoek naar zaak nadat gedupeerde ondernemer Herman van Eck de oplichting aan het licht wilde brengen. Hij vertelt: 'We hebben in 2016 met dertien personen aangifte gedaan bij de politie Apeldoorn wegens oplichting. De officier van justitie ging helaas niet over tot vervolging. Ons geld zullen we nu zeker niet meer terug zien'. Van Eck is blij dat er nu in ieder geval geen nieuwe gedupeerden bijkomen. 

  Het onderzoek van Opgelicht?! wees destijds uit dat Festim Lato mogelijk gevaarlijk was en zich omringde met gevaarlijke figuren. Veel gedupeerden waren te bang om hun verhaal te doen. Volgens Van Eck had Lato veel vijanden, waardoor het nieuws van zijn dood voor hem niet helemaal als een verrassing komt. 

  Bron: MediaWatch / De Telegraaf

 • Ook interessant