Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • DigiD-app voor iPhone kan nu ook identiteitsbewijzen scannen

  DigiD-app voor iPhone kan nu ook identiteitsbewijzen scannen

  De Androidversie van de DigiD-app beschikt al twee jaar over deze functie, maar ook iPhonebezitters kunnen nu via NFC (Near Field Communication) een check van hun identiteitsbewijs laten uitvoeren.

  Het nieuwtje volgt daags na de aankondiging dat MijnOverheid vanaf volgend jaar tweefactorauthenticatie verplicht wil stellen voor het inlogproces, waardoor het inloggen door de combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord komt te vervallen. Deze methode werd in 2018 bij ongeveer 260 miljoen succesvolle inlogpogingen toegepast, wat neerkomt om ruim 85% van de in totaal waargenomen 307 miljoen geslaagde inlogpogingen. De aangekondigde verandering is voor vrijwel alle gebruikers dus van grote invloed.

  Door deze update kunnen iPhonebezitters via de app dus ook inloggen via het beveiligingsniveau 'substantieel'. In 2017 werd deze methode slechts 8.000 keer toegepast, maar voor 2018 geldt dat dat aantal explosief is verveelvoudigd: toen werd er ongeveer 200.000 keer gebruik gemaakt van deze inlogmethode.

  Door deze ID-check kunnen burgers extra privacygevoelige informatie zoals medische gegevens opvragen. Wil je dergelijke gegevens inzien, dan moet je je rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs éénmalig laten controleren zodat deze controle in de app als het ware kan worden afgevinkt. Overigens betreft het hier niet alleen medische gegevens; ook het overschrijven van een rijbewijs bij de RDW behoort dan tot de mogelijkheden.

  Chip in identiteitsbewijs lezen met NFC-lezer

  De app maakt gebruik van de in de telefoon aanwezige NFC-lezer. Deze kan de gegevens van de chip in jouw identiteitsbewijs lezen om deze vervolgens de laten controleren bij de RDW of bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). De gegevens worden nergens opgeslagen, er wordt slechts geregistreerd of er een geslaagde controle heeft plaatsgevonden. Is dit het geval? Dan kun je met de app voortaan inloggen bij overheidsdiensten en -organisaties die deze extra veiligheidscontrole vereisen.

  Je hebt wel een iPhone 7 of nieuwer nodig; op oudere toestellen wordt de functionaliteit niet ondersteund. Ook moet je minstens versie 5.2.12 van de app op je toestel hebben staan. Een andere vereiste is dat jouw toestel iOS 13 heeft draaien: pas vanaf deze software-update heeft Apple de NFC-functie van het toestel ook beschikbaar gesteld voor app-ontwikkelaars. Uiteraard heb je ook een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs nodig en voor het paspoort geldt dat deze na 14 november 2014 moet zijn uitgegeven.

  Bron: Logius

 • Ook interessant