Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Celstraf en beroepsverbod voor oud-directeur Slotervaartziekenhuis

    Celstraf en beroepsverbod voor oud-directeur Slotervaartziekenhuis

    De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijftien maanden cel opgelegd aan de voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. De rechtbank acht bewezen dat zij in 2008 met valse facturen een bedrag van één miljoen euro heeft weggesluisd. Daarnaast heeft ze enkele jaren later nog eens 200.000 euro verduisterd.

    Tegen de vroegere baas van het vorig jaar failliet verklaarde ziekenhuis in Amsterdam-West was in september twee jaar cel geëist. De rechtbank hield een beslissing vorige maand aan nadat haar advocaat op het laatste moment om extra getuigenverhoren had gevraagd. De rechtbank wees deze verzoeken na een toelichting door de raadsman maandagochtend af.

    Mislukt Turks vastgoedproject

    De zaak draaide hoofdzakelijk om een bedrag van één miljoen euro dat in 2008 in opdracht van Erbudak in het kader van een vastgoedproject werd betaald aan een Turks bedrijf dat ziekenhuizen bouwt. Het mislukte project stond op naam van Erbudak en het bedrag verdween via een bouwbedrijf uit het zicht. Er zou een longkliniek verriijzen waarbij moest worden samengewerkt met het Slotervaartziekenhuis en een Turks vakantieresort.

    Om het resort in handen te krijgen, had Erbudak één miljoen euro nodig, en dat liet ze betalen door het Utrechtse bedrijf Simed dat inmiddels failliet is gegaan. Erbudak liet het Slotervaart vervolgens opdraaien voor het schadeloos stellen van Simed, en volgens de rechtbank liet ze vervalste facturen opmaken. Volgens het vonnis was het bedrag bedoeld om het resort privé in handen te krijgen.  

    Erbudak betaalde het bedrag bovendien niet terug aan het ziekenhuis, waardoor het OM de conclusie trok dat er sprake was van diefstal van gemeenschapsgeld. Ook een aantal omschrijvingen op facturen klopten niet, en Erbudak werd beticht van het plegen van valsheid in geschrifte, aldus het NRC.

    Twee ton naar de rekening van haar zoontje

    In 2011 betaalde het Slotervaartziekenhuis 200.000 euro voor een minderheidsbelang in een bedrijf in medische software, meldt Het Parool. Het was de bedoeling dat het ziekenhuis 42 procent van de aandelen in handen zou krijgen, maar de aandelen kwamen nooit bij het ziekenhuis terecht. Wel belandden de aandelen bij een privé-bv van Erbudak, die het geld doorsluisde naar een bankrekening van haar destijds negen jaar oude zoontje.

    Eerder met justitie in aanraking

    Erbudak (53) kwam eerder met justitie in aanraking en werd in 1996 veroordeeld voor het arrangeren van schijnhuwelijken en in 2000 wegens het plegen van belastingfraude. Zij heeft de aantijgingen uit de zaak waar ze nu voor veroordeeld is telkens ontkend. Naast de celstraf kreeg ze ook een beroepsverbod van zes jaar en drie maanden opgelegd. In die tijd mag ze niet als 'bestuurder van een rechtspersoon' optreden.

    'Zelfverrijking en laakbaar handelen'

    Volgens de rechtbank staat vast dat zij zichzelf heeft verrijkt ten koste van het ziekenhuis waaraan ze leiding gaf. De rechtbank verweet Erbudak tevens het laakbare van haar eigen handelen niet in te zien. 'Ze wijst naar anderen en heeft misbruik gemaakt van haar positie.' 

    De rechtbank vond de eis van het OM 'in principe passend', maar matigde de definitieve straf, onder meer omdat het om zaken van lang geleden gaat. Erbudak was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar verscheen eerder op de dag wel bij de rechtbank om - tevergeefs - te pleiten voor het horen van nieuwe getuigen.

    Bron: ANP / NRC / Het Parool

  • Ook interessant