De Nederlandse advocaat Marius Hupkes heeft voor meer dan 800.000 euro beslag laten leggen op de rekening van het op Cyprus gevestigde bedrijf Investous, tevens oud-sponsor van voetbalclub PSV. De voetbalclub uit Eindhoven verbrak de sponsorovereenkomst een dag na onze uitzending van 1 oktober, waarin we aantoonden dat het bedrijf zich op grote schaal schuldig maakt aan oneerlijke handelspraktijken en bovendien een grote vinger in de pap heeft wat misleidende bitcoin-advertenties op Facebook betreft.
De rechtbank te Alkmaar heeft groen licht gegeven voor het beslag, en volgens Hupkes is dat vrij uitzonderlijk, weet de Telegraaf te vertellen. Er is gebruik gemaakt van nieuwe Europese regelgeving om het beslag ten uitvoer te brengen, en het beslag blijft in ieder geval van kracht totdat de Nederlandse rechtbank in de loop van 2020 uitspraak doet. Concreet betekent het beslag dat salarissen en de huur niet langer kunnen worden betaald. Hupkes hoopt dat Investous zich bereid toont om met gedupeerden om tafel te gaan en ze schadeloos te stellen.
Ook alle rekeningen van moedermaatschappij F1 Markets zijn bevroren. Advocaat Hupkes is bezig met een zaak tegen Investous vanwege oneerlijke handelspraktijken. Hupkes vertegenwoordigt een aantal gedupeerden van Investous, waaronder een cliënt die voor maar liefst acht ton het schip in is gegaan. Het investeringsplatform wist gedupeerden door gehaaide gesprekstechnieken keer op keer te verleiden om meer te investeren, zogenaamd om de risico's mee te beperken.
Geen bitcoins, maar CFD's
Opgelicht?! besteedde 1 oktober aandacht aan de telefoontjes van maatschappijen naar mensen die zich inschreven op de website van Bitcoin Revolution na het klikken op bitcoinadvertenties met bekende mensen op Facebook. Zij werden teruggebeld door bedrijven als Investous, dat de gedupeerden over wist te halen om niet te beleggen in bitcoins, maar in CFD's. Daarmee werd gespeculeerd op de koersen van bijvoorbeeld goud, maar investeerders realiseerden zich niet dat dat grote risico's met zich meebracht.
'Meer investeren is minder risico'
Door hun persoonlijke ‘accountmanager' werd verteld dat zij minder risico zouden lopen als ze meer investeerden. Na de uitzending werd de redactie overspoeld met reacties, voornamelijk van mensen die duizenden euro's verloren door de misleidende en opdringerige wijze waarop het bedrijf te werk ging.
Hoewel Investous over een vergunning beschikt, betekent dat volgens Hupkes niet per definitie dat het verdienmodel - geld verdienen bij een stijging of juist een daling van valutakoersen - door de beugel kan. Met name het feit dat investeerders onder druk werden gezet om vooral meer te blijven investeren terwijl de belegging duidelijk op verlies stond, is volgens Hupkes zeer kwalijk: 'Dat klopt van geen kant'.
Bron: Telegraaf.nl