De gemeente Amsterdam heeft door onbetaalde boetes voor woonfraude zo'n 7 miljoen euro misgelopen, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer van Amsterdam. Een groot deel van de openstaande boetes zijn al jaren geleden opgelegd.
Van de boetes die in de eerste helft van dit jaar zijn uitgedeeld, is nog vrijwel niets betaald aan de gemeente. Dit is meer dan de helft van de bijna 13 miljoen euro aan boetes die de gemeente in deze periode heeft opgelegd.
Over het algemeen wachten overtreders eerst incassoprocedures af en mogelijke rechtszaken. Als daaruit blijkt dat ze de boete moeten betalen, maken ze het bedrag pas over. Hier gaat veel tijd overheen.
Handhaving woonfraude
Volgens de Rekenkamer heeft de gemeente de handhaving van illegale vakantieverhuur over het algemeen op orde. Bij tweederde van de onderzoeken constateerden handhavers of er sprake is van illegale verhuur. Zeventig procent van de overtreders krijgt uiteindelijk een boete.
Tegelijkertijd zijn handhavers te afhankelijk van klachten van bewoners. Voor de gemeente is onvoldoende duidelijk waar vakantieverhuur plaatsvindt, concludeert de Rekenkamer. Ook kan Amsterdam niet nagaan of huizenverhuursite Airbnb voldoende toeristenbelasting afdraagt.
Reactie Airbnb
Onderstaande reactie kreeg de redactie van Opgelicht?! van Airbnb:
Het rapport van de Rekenkamer toont aan dat het aanscherpen van regels voor vakantieverhuur geen impact heeft op overlast in de stad. Daarom wil Airbnb juist met de gemeente samenwerken om gezamenlijk overlast aan te pakken. Ook opvallend is de conclusie dat de klachten in Amsterdam over vakantieverhuur dalen en dat er geen analyse bestaat over de impact van de regels op de leefbaarheid en de huizenmarkt in Amsterdam. Airbnb heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek van de Rekenkamer en we danken de Rekenkamer voor dit belangrijke onderzoek.
Bron: Het Parool