Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 25.000 Belgen trappen in valse winactie

  25.000 Belgen trappen in valse winactie

  'Een valse winactie, wie trapt daar nou in?', horen we je denken? Nou, maar liefst 25.000 Belgen, zo meldt de politie te Lommel op Facebook. Wie dacht een Jeep Grand Cherokee SRT te winnen door een foto te delen, komt kennelijk bedrogen uit. Echt onverwacht kunnen we dat niet bepaald noemen, toch?

  Hoewel de politie niet specifiek toelicht hoe de vork in de steel zit, wordt gedupeerden aangeraden om zo snel mogelijk wachtwoorden te wijzigen en creditcardtransacties na te kijken op onregelmatigheden. We weten dus niet hoe de afzenders van de 'winactie' precies te werk gingen, maar het bericht van de politie impliceert dat er op een zeker ogenblik creditcardgegevens zijn buitgemaakt.

  Uit de reactiepanelen blijkt echter dat de vork mogelijk heel anders in de steel zit: voor deelname moest je 'slechts' een aantal gegevens zoals je mailadres en je geboortedatum doorgeven. Over wachtwoorden, bank- of creditcardgegevens wordt niet gerept. Weet de Belgische politie misschien zelf niet helemaal hoe het werkt?

  Hoe dan ook, het is heel onverstandig om zomaar dergelijke gegevens te overhandigen, zeker als het aan alle kanten duidelijk is dat je helemaal niets gaat winnen. Bij nadere inspectie lijkt het ons waarschijnlijker dat deze data wordt doorverkocht zodat spammers in een handomdraai enkele tienduizenden mailadressen buitmaken. Het vervolg laat zich raden: een mailbox vol rommel. 

  Update: De melding over 25.000 Belgen komt specifiek van de politie te Lommel, getuige onderstaande Facebookpost. Maar ook veel Nederlanders trappen zo te zien in het bericht, en dat is niet zo gek: de 'winactie' is zowel aan Nederlanders als aan Belgen gericht. De originele Facebookpost is onderhand al 135.000 keer gedeeld, en het aantal loopt zo te zien nog flink op. Hier kun je de 'winactie' zien.

  Bron: HLN.be

 • Ook interessant