Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe herken je valse winacties?

  Hoe herken je valse winacties?

  Een cadeaubon, fiets, smartphone, treinkaartje of vakantie. Je hoeft alleen maar een mailtje te openen om grote kans te maken op deze producten. Let op! Dit soort winacties is vaak nep. Oplichters sturen meerdere e-mails uit naam van bekende bedrijven, waarin ze de meest prachtige prijzen beloven.

  Hoe weet je of de winactie waar je aan mee wilt doen echt is? Hieronder staan vier tips die je helpen een winactie te beoordelen.

  Lees de kleine lettertjes

  Een valse winactie is vaak te mooi om waar te zijn. Als je op de website van de winactie komt, moet je altijd eerst de kleine lettertjes lezen. Meestal staat daar namelijk dat het getoonde product verloot wordt onder de deelnemers. Ook lees je daar vaak dat de organisator van de winactie niets te maken heeft met het bedrijf uit wiens naam de actie wordt gepresenteerd.

  Pas op met creditcardgegevens

  Moet je je creditcardgegevens invullen? Doe dit dan niet. Deze gegevens zijn erg interessant voor hackers. Met je cardnummer en CVC – vergelijkbaar met de pincode van je creditcard - kan een crimineel jouw rekening plunderen.

  Meld je niet af

  Stel je voor: je inbox stroomt over van valse winacties. De berichten bevatten vaak een linkje waarmee je je zogenaamd kan afmelden voor dit soort berichten. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar om van valse mails af te komen moet je je juist niet afmelden via de link in het bericht. Als je hierop klikt, geef je ongemerkt een seintje dat jouw e-mailadres actief is en ontvang je alleen nog maar meer spam.

  Wil je geen berichten meer ontvangen van een bepaalde afzender? Dan kun je deze blokkeren in de instellingen van je e-mailprovider. De oplichters gebruiken echter steeds een ander e-mailadres, dus blokkeren geeft helaas geen garantie dat je de spam niet meer ontvangt.

  Check websites en sociale media

  Twijfel je nog over de echtheid van een winactie? Check dan de website of sociale media van het desbetreffende bedrijf. Als je de winactie daar niet kunt vinden is er een grote kans dat het om een valse actie gaat.

  Opgelicht?! waarschuwt vaak voor valse winacties. Wil jij hiervan op de hoogte gehouden worden? Dat kan. Download onze app en krijg als eerste een waarschuwing. Wekelijks een overzicht ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  Gerelateerd

 • Ook interessant