Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geld overmaken met Western Union: wat zijn de risico's en waar moet ik op letten?

  Veel Nederlanders hebben geliefden in het buitenland, die ze soms geld willen sturen. Western Union is dan een populaire manier om het geld te verzenden. Maar ook criminelen gebruiken graag de internationale 'money transfer'.

  Zo werkt het:

  - Online geld overmaken:

  Je maakt het geld online over met creditcard. Je vult de naam van de ontvanger, de stad en land waarin het wordt afgehaald etc. in. Je bevestigt de transactie per telefoon. Daarna kan de ontvanger het geld afhalen met een identificatiebewijs.

  - Via een agentschap:

  Je gaat naar een agentschap, vult een formulier in, laat een identificatiebewijs zien en betaalt het over te maken geld. De ontvanger kan het dan enkele minuten later afhalen met een identificatiebewijs.

  Het gevaar

  Bescherm jezelf tegen fraude! Wees op je hoede wanneer:

  • Je een aanbod ontvangt dat te mooi om waar te zijn lijkt, zoals een ongelooflijk koopje of een zeer moeilijk verkrijgbaar product.
  • Je het winnende bod hebt gedaan in een online veiling en met een verkoper te doen hebt die alleen een overmaking accepteert als betaling.
  • Je te horen krijgt dat je een loterij of een prijs hebt gewonnen, maar eerst belasting of een vergoeding moet betalen voordat je de prijs in je bezit krijgt.
  • Iemand reageert op jouw advertentie en beweert dat hij je huisdier of sieraden heeft gevonden en je vraagt om geld te verzenden als beloning of vergoeding van de transport of verzendkosten.
  • Je iets hebt verkocht en een cheque ontvangt voor een bedrag dat veel hoger ligt dan de vraagprijs, en je wordt gevraagd om het extra bedrag over te maken.
  • Je een gunstige lening krijgt aangeboden, maar vooraf een vergoeding moet overmaken of de eerste termijnen moet voldoen via een overmakingsservice.
  • Je een telefoontje krijgt van iemand die beweert politieagent of ziekenhuismedewerker te zijn en die geld vraagt voor een borgsom voor een medische behandeling van een familielid of bekende. Als je geld hebt overgemaakt naar een oplichter, is het vrijwel onmogelijk om je geld terug te krijgen. Western Union is niet verantwoordelijk voor het verloren geld. Meld het in ieder geval wel bij Western Union.
 • Ook interessant