Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gedupeerd door malafide rioolontstoppers? Een stap naar de rechter kan helpen!

  Gedupeerd door malafide rioolontstoppers? Een stap naar de rechter kan helpen!

  Al meerdere malen besteedde Opgelicht?! aandacht aan malafide rioolontstoppers die voor matig werk vrijwel standaard de hoofdprijs rekenen. Nog steeds komen wekelijks meerdere meldingen binnen over deze 'rioolontstoppers'. Schaamteloos krijgen klanten soms rekeningen gepresenteerd die oplopen tot € 2.500,-. Onlangs stapte een teleurgestelde klant naar de rechter en dat bleek de moeite waard: de klant werd in het gelijk gesteld en de overeenkomst werd ontbonden. Heb je ook te veel betaald? Wellicht kun je ook jouw geld terug krijgen door naar de rechter te stappen.

  Een belangrijke reden dat deze dubieuze ontstoppers zo vaak gebeld worden, is dat ze altijd als eerste getoond worden door Google. En als je toilet overloopt, heb je meestal geen zin om heel uitgebreid onderzoek te doen. Je belt dus de eerste site die betrouwbaar lijkt, vaak een 085-nummer.

  Voor de malafide ontstoppers is het geen enkel probleem om op Google bovenaan te staan bij de advertenties. Als je namelijk 800 euro rekent voor een klus van maximaal 150 euro, houd je ruim voldoende budget over om agressief te adverteren op Google. Hoewel Google begin dit jaar al meerdere malafide websites blokkeerde, blijven de foute bedrijven onder steeds wisselende namen terugkeren.

  Tips voor het zoeken naar een betrouwbare loodgieter vind je hier.

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending
  Loodgieter of slotenmaker nodig? Vertrouw niet blind op de eerste Google-zoekresultaten wegens klikfraude

  Hoe werkt het?

  Als je toilet niet meer doorspoelt, dan wil je natuurlijk dat er snel iemand het probleem komt oplossen. Wanneer je op Google zoekt op 'wc verstopt' of 'riool ontstoppen' dan krijg je direct meerdere advertenties te zien.

  Sommigen zullen van goede en betrouwbare loodgieters zijn, maar meerdere zullen vooral tot doel hebben om je een poot uit te draaien. Deze websites herken je vaak eenvoudig: ze gebruiken bijvoorbeeld een 085-nummer, hebben geen adresgegevens op hun website en vermelden geen KvK-nummer. 

  Wanneer je zo’n website belt krijg je een callcenter met een algemene naam als 'Ontstopping Riool'. Waar de meeste betrouwbare partijen zullen zeggen dat het ontstoppen van een toilet ongeveer 100 tot 200 euro zal kosten, weigeren deze callcentermedewerkers een bedrag te noemen. Als je besluit gebruik te maken van hun diensten sturen zij zo snel mogelijk een ontstopper, de prijs wordt ter plekke wel even besproken.

  Eenmanszaakjes

  Meestal is dit een loodgieter met een eenmanszaak. Hieronder een rijtje ZZP'ers die ter plaatse komen als je via een 085-nummer een loodgieter, rioolontstopper of eventueel een ongediertebestrijder hebt besteld. Vraag daarom altijd vooraf wat de naam van het bedrijf is en teken nooit voor de kosten als je nog niet precies weet hoe hoog deze zullen zijn.

  Op ons forum kunnen gedupeerden informatie uitwisselen over de dubieuze ontstopppers

  Rioolontstoppers waar Opgelicht?! recent klachten over kreeg

  • Red One & Installation
  • Srs onderhoud en service
  • F.S Service & onderhoud
  • A.S. Services en Installatie
  • A.Y. Sanitair en installatie
  • Riand Service
  • R.S. Schoonmaakservice
  • 24/7 service loodgieter
  • Oualid 24/7
  • Ad Service en onderhoud

  De hoogte van de rekening wordt bij de dubieuze ontstoppers vrijwel altijd bepaald door de lengte van de spiraal die gebruikt wordt om de ontstopping te verhelpen. Hiervoor wordt een prijs gerekend die soms wel 70 euro per meter is. Als de verstopping dan zogenaamd 20 meter diep zit, moet de klant daarvoor al 1400 euro afrekenen. 

  Véél te hoge prijs betaald? Ga naar de rechter!

  Een boze klant betaalde vorig jaar bijna 900 euro aan Ad Service & Onderhoud voor het ontstoppen van de keukenafvoer. Ook deze ontstopper beweerde twintig meter spiraal gebruikt te hebben. Het probleem bleek na vertrek van de ontstopper echter helemaal niet verholpen.

  Tot overmaat van ramp was door de werkzaamheden waterschade ontstaan bij de onderburen. De boze klant stuurt daarom een mail naar het ontstoppingsbedrijf dat hij zijn geld terug wil. Hij krijgt geen reactie.

  Een bonafide loodgieter is vervolgens gekomen en heeft de afvoer voor 180 euro ontstopt. De verstopping bleek niet op twintig meter diepte te zitten, maar op 6,5 meter. Nogmaals mailt de klant naar het dubieuze ontstoppingsbedrijf, maar wederom blijft een reactie uit.

  De klant probeert op allerlei manieren contact te krijgen: hij belt, mailt en stuurt een aangetekende brief. Uiteindelijk krijgt hij alleen een algemene reactie dat hij vooraf de tarieven had kunnen weten en dat de monteurs niet aansprakelijk zijn voor de schade.

  Het oordeel

  Op 7 april diende de zaak in Almere. De kantonrechter concludeert dat Ad Service & Onderhoud de stelling dat de verstopping op twintig meter zat, niet kan onderbouwen. De rechter vindt daarom dat de klant door het tonen van een schriftelijk verklaring van de échte loodgieter voldoende heeft onderbouwd dat Ad Service & Onderhoud zich onvoldoende heeft ingespannen.

  Wat Ad Service & Onderhoud ook aangerekend wordt, is dat de klant diverse keren geprobeerd heeft contact te krijgen omdat het probleem bleef maar de ontstoppers niet thuis gaven, terwijl het om een dringend probleem ging.

  De rechter ontbindt daarom de overeenkomst en Ad Service & Onderhoud met de hele rekening van € 898,- terugbetalen. Ook de kosten voor het schadeherstel bij de onderburen moeten vergoed worden. Tot slot moet Ad Service & Onderhoud de proceskosten betalen.

  Onbetrouwbare ontstoppingsmonteurs die absurde prijzen rekenen duiken via 085-nummers op in Google

  Ook je geld terug halen via de rechter?

  Iedere zaak staat natuurlijk op zich, maar als je de hoofdprijs hebt betaald voor slecht werk, dan is het wellicht het overwegen waard om ook naar de rechter te stappen. De volgende punten zijn daarbij van belang:

  • De verstopping is niet opgelost;
  • Je hebt de foute ontstopper op verschillende manieren de kans geboden om het probleem alsnog op te lossen;
  • Je hebt het probleem uiteindelijk door een échte loodgieter laten verhelpen én deze loodgieter kan in het kort verklaren dat de malafide ontstopper de verkeerde diagnose heeft gesteld (bijvoorbeeld over de diepte van de verstopping);
  • De kosten zijn opvallend hoog

  Heb je te maken gehad met een foute ontstopper en voldoe je aan de bovenstaande punten, dan kan het interessant zijn een rechtszaak te starten. Heb je een rechtsbijstandverzekering, informeer bij hen naar de mogelijkheden om een zaak te starten. Ook het Juridisch Loket kan je voorzien van advies of voorbeeldbrieven.

 • Ook interessant