Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bericht van de Belastingdienst gekregen? Zo weet je of het vals is

  Bericht van de Belastingdienst gekregen? Zo weet je of het vals is

  Heb je een e-mail of sms gekregen van de Belastingdienst? Of ben je gebeld door iemand die beweerde dat hij of zij van de Belastingdienst is? Wees alert, het kan gaan om een neptelefoontje of vals bericht!

  info
  clockOval 6 1 jul 2019, 12:11

  Ontvang valse Belastingdienst-berichten via de Opgelicht?!-app

  Als eerste op de hoogte zijn van valse berichten zogenaamd afkomstig van de Belastingdienst? Download de Opgelicht?!-app en krijg waarschuwingen direct op je telefoon of tablet! Lees hier hoe je de app installeert op iOS of Android.

  Heb je een bericht gekregen via WhatsApp? Dit bericht is niet van de Belastingdienst, de fiscus stuurt namelijk geen berichten via WhatsApp. Je kunt er van uit gaan dat het een vals appje is.

  Telefoontje van de Belastingdienst

  Ben je gebeld door iemand van 'de Belastingdienst' maar weet je niet zeker of dat echt zo is? Lees de tips in dit artikel:

  Pas op voor valse telefoontjes over betalen belastingschuld

  Betalen aan de Belastingdienst

  Moet je betalen? Iets betalen aan de Belastingdienst gaat altijd via een overschrijving op een bankrekeningnummer. Als het dus om een Tikkie of betaalverzoeklink gaat, is het meestal nep. Controleer het bankrekeningnummer. Alle bankrekeningnummers die de Belastingdienst gebruikt, staan op deze website

  Heb je betaald aan een rekeningnummer dat niet in deze lijst staat? Dan kun je ervan uitgaan dat je betaald hebt aan een oplichter. Je kunt proberen om de bank te bellen, wellicht kan die de overschrijving nog ongedaan maken.

  Inloggen bij Mijnbelastingdienst

  Als je moet betalen bij de Belastingdienst krijg je daar bericht van op de portalen die de Belastingdienst gebruikt. Je kunt inloggen door handmatig de website van de Belastingdienst in te vullen in jouw browser. Klik niet op de links in de e-mails! Deze kunnen leiden naar een vervalste versie van die websites.

  Andere kenmerken

  E-mails van de Belastingdienst worden verstuurd vanaf een e-mailadres eindigend op @belastingdienst.nl. Dit is echter geen zekerheid dat je te maken hebt met een echte mail. Oplichters kunnen namelijk e-mailadressen manipuleren door gebruik te maken van spoofing

  In berichten van de Belastingdienst word je niet gevraagd om op een link te klikken of een bijlage te open. Is dat wel het geval? Ga niet in op dat verzoek, het lijkt om een valse mail te gaan.

  Wil je op de hoogte blijven van alle valse berichten van de Belastingdienst? Download de Opgelicht?!-app en trap er niet in.

 • Ook interessant