Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Accounts delen met je partner: (on)verstandig?

  Accounts delen met je partner: (on)verstandig?

  Deel jij de inloggegevens van accounts met je partner of familieleden? Beter van niet, zegt beveiligingsexpert David Emm van antivirusbedrijf Kaspersky tegenover Wired. En niet alleen omdat het vervelende situaties oplevert als je uit elkaar gaat.

  Volgens Emm werkt de tweefactorauthenticatie, waarbij er nog een code naar een telefoon wordt gestuurd of wordt gegenereerd in de app, niet optimaal als je een account deelt. Bovendien heb je de 'cyberhygiëne' niet zelf in de hand, maar ben je ook afhankelijk van hoe je partner ermee omgaat.

  Onderzoek naar accounts delen

  De Carnegie Mellon University onderzocht in 2018 of accounts worden gedeeld binnen een relatie. Van de 195 deelnemers aan het onderzoek deelde 85 procent ten minste een account, en gemiddeld werden er vier accounts gedeeld. Dat meldt Security.nl.

  Voglens Sanne Maasakkers van Fox-IT moet je je bij ieder account dat je deelt goed bedenken: zou je het erg vinden als daar iemand anders bij zou kunnen? 'Ik denk dat je dat eigenlijk voor geen enkel account moet willen, maar in sommige gevallen is het misschien iets minder erg, bij Netflix bijvoorbeeld, dan kan iemand alleen meekijken'.

  'Probeer alsnog tweefactorauthenticatie in te stellen'

  Het is dan volgens Maasakkers alsnog verstandig maatregelen te treffen om het account zo goed mogelijk te beveiligen. 'Met een authenticator-app is het soms wel mogelijk om tweefactorauthenticatie op meerdere toestellen in te stellen. Of stel in dat je iedere inlog op een nieuw apparaat moet goedkeuren. Als je weet dat je partner of familielid altijd hetzelfde apparaat gebruikt, dan hoef je dat maar een keer te doen. En kijk of je het wachtwoord kunt delen door het op te slaan in een wachtwoordkluis, waar meerdere mensen bij kunnen'.

  Veel diensten hebben bovendien de mogelijkheid zaken te delen met andere accounts. Wil je bijvoorbeeld je vakantiefoto's delen, geef dan niet de inlog van je Google Drive maar deel het mapje. Via Apple kun je een 'gezinsaccount' aanmaken en er zo voor kiezen bepaalde diensten te delen met leden uit het gezin.

  Kinderen en gedeelde accounts

  Maasakkers benadrukt ook dat het belangrijk is kinderen bewust te maken van de gevaren van een gedeeld account. Zij ziet namelijk dat inloggegevens van bijvoorbeeld TikTok en Instagram onderling worden gedeeld. 'Goede voorlichting is belangrijk. Kinderen overzien vaak niet de risico's. Maar stel dat iemand van de ene op de andere dag niet meer je beste vriend is, het wachtwoord verandert en met je account aan de haal gaat.'

 • Ook interessant