Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wisseltruc in winkel

  Wisseltruc in winkel

  Winkeliers worden geregeld het slachtoffer van een wisseltruc, waarbij één of meerdere oplichters op geraffineerde wijze geld uit de kassa achteroverdrukken.

  Een slager uit Boxmeer werd het slachtoffer van zo'n wisseltruc. Op een woensdag zijn twee medewerkers tegen sluitingstijd aan het werk. Er lopen twee mannen de zaak binnen die op ontspannen wijze een kleine bestelling doen. Maar alles is van te voren ingestudeerd.

  Als de twee mannen de winkel uitlopen draait een van hen zich om. Hij wil graag nog even wat geld wisselen. Twee briefjes van twintig en één van tien wil hij wisselen tegen een biljet van vijftig euro.

  De caissière controleert het geld dat ze krijgt goed. Als ze de man vervolgens het briefje van vijftig geeft, begint hij een vaag verhaal over de nummers op het biljet. Er zou iets mee aan de hand zijn.

  De mannen bespelen het personeel zo, dat het een van hen uiteindelijk lukt om achter de kassa te komen en een stapeltje bankbiljetten van vijftig euro in handen te krijgen.

  Dan is het tijd voor de daadwerkelijke truc. Terwijl de man achter de kassa samen met zijn handlanger het personeel aan de praat houdt, vouwt hij vliegensvlug vier briefjes op en laat het geld in zijn zak verdwijnen. De rest van het geld gaat terug de kassa in.

  Pas aan het eind van de dag blijkt dat er tweehonderd euro verdwenen is uit de kassa. Drie beveiligingscamera's hebben vastgelegd wat zich precies heeft plaatsgevonden in de winkel. Deze beelden zijn in de reportage hiernaast te zien.

  Gerelateerd

 • Ook interessant