Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Facebookfraude: kopiëren van account

  Facebookfraude: kopiëren van account

  Bij deze vorm van Facebookfraude wordt het profiel van een gebruiker compleet gekopieerd. Alle foto’s op de oorspronkelijke pagina worden gebruikt om het nep-account zo echt mogelijk te laten lijken.

  De vriendenlijst van Facebook-gebruikers is ook vaak te achterhalen. De vrienden uit die lijst krijgen vervolgens een vriendschapsverzoek van het nep-account. De fraudeur beweert dat het originele account gehackt is en daarom een nieuw profiel aangemaakt moest worden.

  De eigenaar van het originele account wordt meestal geblokkeerd zodat hij of zij geen vrienden kan waarschuwen voor het nepaccount. Vervolgens doet de oplichter alsof hij geld nodig heeft en vraagt hij aan mensen uit de vriendenlijst of ze even wat geld over willen maken. Of er worden allerlei links gestuurd vanaf het nepaccount die leiden naar malafide websites.

  Advies

  Wees sceptisch als je een vriendschapsverzoek ontvangt van iemand waarmee je al bevriend bent op Facebook. Probeer bijvoorbeeld via de telefoon of e-mail bevestiging te krijgen van die persoon dat een nieuw account is aangemaakt. Is het nieuwe account niet aangemaakt door diegene? Rapporteer het account dan bij Facebook.

  Voorkom dat je slachtoffer wordt van Facebook cloning. Hieronder staan een aantal tips waarmee het lastiger wordt voor fraudeurs om jouw Facebook-account te kopiëren.

  1. Scherm je vriendenlijst af. Je kunt je vriendenlijst onzichtbaar maken voor mensen met wie je niet bevriend bent.
  2. Zorg ervoor dat je gehele Facebook-account niet zichtbaar is voor gebruikers van Facebook die niet bevriend zijn met jou. Dit maakt het voor fraudeurs een stuk moeilijker je profiel te kopiëren.
  3. Pas op met programma’s en apps zoals spelletjes die vragen om toegang tot je Facebook-account. Deze instellingen kun je op Facebook veranderen

  Met dit formulier kun je een account waarvoor iemand jouw naam en foto’s gebruikt op Facebook rapporteren.

  Lees meer over het beschermen van je Facebook-account op Facebook.com.

  Bron: itweb.co

 • Ook interessant