Nepmail uit naam van Google: ‘Laatste waarschuwing, je account wordt gesloten’

nepmail google

Volgens een valse mail namens Google zit je cloudopslag vol. Eerdere waarschuwingen hierover zou je hebben genegeerd, waardoor dit je laatste kans is om je gegevens te bewaren.

Als Google-gebruiker ontvang je gratis 15 GB aan opslagruimte, die je deelt tussen Google Drive, Gmail en Google Foto's. Wil je meer? Dan kun je dit via Google One uitbreiden.

Oplichters spelen hierop in en beweren in de mail dat je Google-account permanent wordt gesloten, tenzij je binnen een uur je opslagruimte uitbreidt. Doe je dit niet, dan zouden al je Google Drive-bestanden, Gmail-berichten, foto’s, video’s, muziek en documenten binnen 24 uur worden verwijderd. 

In de mail staat een eenmalig aanbod, namelijk gratis 100 GB opslagruimte. Dit aanbod geldt slechts een uur. “Dit aanbod weigeren = gegevensverwijdering”, staat onderaan de mail. Laat je niet opjagen door deze dreigende woorden, want het gaat om oplichting. 

Phishingmail namens Google
Phishingmail namens Google

Via de link kunnen oplichters een virus downloaden op je apparaat of phishen naar je persoonlijke gegevens. Bovendien klopt het Google-logo niet. Het originele logo bevat niet zoveel witruimte tussen de letters.

Afzenderadres niet van Google

De mail bevat verschillende signalen die wijzen op een Google-nepmail. Zo wordt de mail verstuurd vanaf verschillende, vergelijkbare mailadressen, zoals ‘[email protected]’ en ‘[email protected]’. Deze mailadressen hebben niets met Google te maken. Zo ontbreekt zelfs het ‘@gmail.com’-domein bij beide mailadressen.

Verdachte links

Verder dien je te klikken op de blauwe knop om je opslagruimte uit te breiden. De link begint met ‘storage.googleapis.com/worklinks/evrtinggood.html…’, gevolgd door een reeks cijfers, letters en tekens. Deze verschilt per mail. 

Hoewel ‘googleapis.com’ een domein van Google is, betekent dit niet dat de inhoud achter de link betrouwbaar is. Oplichters kunnen misbruik maken van diensten van Google om frauduleuze webpagina’s te verspreiden.

Klik daarom niet op de link. Het verdachte afzenderadres en de opgelegde tijdsdruk zijn duidelijke aanwijzingen dat het bericht onbetrouwbaar is. Daarnaast waarschuwt Google op zijn supportpagina dat het bedrijf nooit per mail vraagt om persoonlijke informatie. 

Twijfel je of er iets met je Google-opslag aan de hand is? Open Google dan zelf via je browser of app en controleer daar je account. Gebruik hiervoor niet de link uit de mail.

Meer alerts.

Download de app

En blijf op de hoogte van de meest actuele alerts!