De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe variant van oplichting die zich afspeelt rondom de online handel in tweedehands campers en caravans. Heb je een camper te koop staan op Marktplaats of een vergelijkbare site? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten.
De methode werkt als volgt. Een potentiële koper meldt zich en stelt kort nadat het eerste contact gelegd is voor om de communicatie voort te zetten via WhatsApp. Om vertrouwen te wekken, stuurt de geïnteresseerde je foto's van een bankpas en ID-bewijs. Deze zijn gestolen, maar dat weet je natuurlijk niet. Vervolgens volgt het verzoek of je ook afbeeldingen van jouw legitimatie en bankpas toe kan sturen. Volgens André Vermeulen van de Fraudehelpdesk is dat al voldoende om flinke schade aan te richten.
Spullen kopen op rekening
De politie bevestigt dat de oplichters met deze gegevens bijvoorbeeld spullen kunnen bestellen op rekening van het slachtoffer. Ploft de factuur enige tijd later op de mat, dan ben je eigenlijk al te laat: tegen de tijd dat je het ontdekt zijn er al forse bedragen afgeschreven en een betaling storneren blijkt vaak lastig.
Valse betaalapp
Vermeulen waarschuwt ook voor een variant waarbij 'kopers' voor de deur staan om te betalen met een valse bankapp, bedoeld om toegang te krijgen tot je bankrekening: 'Trap daar niet in. Laat ook nooit een telefoonnummer achter op online marktplaatsen, maar gebruik een mailadres. Communiceer niet met onbekenden via WhatsApp en geef geen printjes van bankpassen af, zelfs al weten ze de pincode niet. In combinatie met ID-gegevens kan dat gruwelijk misgaan.'
'Schade loopt in de miljoenen'
De Fraudehelpdesk heeft tevens een opvallend verschil geconstateerd in vergelijking met de fraudemeldingen van vorig jaar. Van de 372 in dit jaar geregistreerde fraudemeldingen wat betreft dit type fraude heeft een derde betrekking op caravans, campers en vouwwagens. Vorig jaar werd deze vorm van oplichting niet geconstateerd aan de hand van dergelijke artikelen. Vermeulen zegt dat de schade in de vele miljoenen loopt, en de persoonsgegevens kunnen bovendien gebruikt worden om fout geld wit te wassen. Kun je niet aantonen dat je slachtoffer bent van oplichting, dan kunnen daar ook vervelende consequenties aan zitten.
Wil je meer weten over identiteitsfraude? Volg dan onderstaande button.
Bron: ANP / Telegraaf.nl