Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail van 'Liander' is een spookfactuur: 'Belastingkorting op de energierekening van 2022'

  Valse mail van 'Liander' is een spookfactuur: 'Belastingkorting op de energierekening van 2022'

  Uit naam van netbeheerder Liander sturen oplichters spookfacturen rond die inhaken op de actualiteit. Door de enorme stijging van de gas- en energierekening neemt de overheid maatregelen in de vorm van een teruggave op de energiebelasting. Voor een deel is dat met terugwerkende kracht, en om van dit belastingvoordeel te kunnen profiteren, moet er wél een stuk eigen risico worden verrekend. 

  Er is echter één 'maar', en dat is dat deze mail in werkelijkheid niet van Liander is. De afzender komt met een voor oplichtersbegrippen redelijk gecompliceerd verhaal op de proppen, om vervolgens af te sluiten met een fictief rekenvoorbeeld en een verhaal over een éénmalige betaling van het eigen risico over de belastingteruggave.

  Het gaat om een bedrag van € 95,59. De kans is aannemelijk dat ze bewust een betrekkelijk klein bedrag noemen omdat er dan minder snel alarmbellen gaan rinkelen. Bij een aanslag van vele honderden euro's is het immers een stuk waarschijnlijker dat je er eerst even een belletje aan waagt.

  Het geld mag naar een Duits rekeningnummer, en de insteek is vermoedelijk 'als veel mensen dit kleine bedrag direct betalen, harken we alsnog een flinke geldsom binnen'.

  Het is daarnaast niet ondenkbaar dat ze hopen te profiteren van de consternatie die er momenteel rond dit thema speelt: veel mensen maken zich immers zorgen om de snel stijgende energierekening en zijn dan wellicht eerder geneigd om een verhaal over een belastingteruggave te geloven, ook omdat het kabinet recent inderdaad maatregelen heeft aangekondigd en daar door verschillende media over is bericht.

  Wat staat er in deze valse mail namens 'Liander'?

  Hieronder de volledige, integrale tekst uit de mail, dus inclusief eventuele spel- en stijlfouten. De opvallende kenmerken zijn dikgedrukt.

  Valse mail 'Liander' over korting op de energiebelasting

  Energiebelasting 2022

   

  Geachte relatie,

   

  Vanaf 1 januari 2022 veranderen de belastingen op stroom en gas. Op 15 oktober 2021 besloot het kabinet de belasting op stroom extra te verlagen en belastingkorting op de energierekening te verhogen. Wat betekent dat voor jou?

   

  De belasting op energie bestaat uit drie delen: de energiebelasting, de ODE (opslag duurzame energie) en de teruggave energiebelasting. In 2022 betaal je per kubieke meter aardgas aan energiebelasting en ODE 54,4 cent (inclusief btw), bijna 2 cent meer dan in 2021. Voor elektriciteit wordt dat ongeveer 6,5 per kilowattuur (inclusief btw), dat is 8,4 cent minder dan in 2021.

   

  Wat moet u doen?

   

  U betaalt eenmalig eigen risico over het belastingteruggave bedrag.

   

  Soort belasting: Energiebelasting

  Teruggave 2021: 560,00 euro

  Teruggave 2022:  790,00 euro per jaar

  10% eenmalig eigen risico: 79,00 euro

  BTW: 16,59 euro

  Totaal: 95,59 euro

   

  Wij verzoeken u om het bedrag zelf over te maken op rekeningnummer DE74 1101 0101 5763 1297 10 t.n.v Liander N.V. Wilt u het bovenstaande bedrag betalen voor 27-10-2021.

   

  Betalen en terugkrijgen

   

  Je betaalt niet alleen energiebelastingen, er is ook een vaste belastingteruggave. In 2022 wordt die 790 euro per jaar.

   

  Dit bedrag is gebaseerd op de aansluit- en transportkosten van energie naar uw huis. Vermeld bij uw betaling dat het om de eigen risico gaat. Vergeet niet ook uw klantnummer en contractrekeningnummer te vermelden!

   

  Als u dit niet betaald heeft u geen recht op energiebelasting teruggave.

   

  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Maarten Otto

  Voorzitter & CEO

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant