Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail namens MijnOverheid over ‘extra’ energietoeslag

  Valse mail namens MijnOverheid over ‘extra’ energietoeslag

  Kom jij volgens een mail van MijnOverheid in aanmerking voor een extra energietoeslag van honderden euro’s? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, helaas is dit ook het geval. 

  In de frauduleuze mail die uit naam van MijnOverheid wordt gestuurd staan een aantal stappen beschreven om je persoonsgegevens bij te werken. Door de gegevens in te vullen zou je in aanmerking komen voor de extra energietoeslag van 413,42 euro. “Uw extra toezegging kan alleen worden uitgekeerd als wij beschikken over de juiste gegevens”, staat in de mail geschreven. Maar dit is een sluwe truc van oplichters om aan je gegevens te komen, vul deze dus nooit zomaar in. 

  MijnOverheid: “Wij vragen nooit om op een link te klikken” 

  Je kunt er vrijwel altijd vanuit gaan dat het om phishing gaat, wanneer je in een mail namens MijnOverheid op een link moet klikken en gegevens invullen. Dit zullen zij namelijk nooit op deze manier aan je vragen. Verder is een officiële mail van MijnOverheid altijd persoonlijk aan jou gericht en wordt er geen gebruik gemaakt van ‘geachte heer/mevrouw’ in de aanhef.
  Andere rode vlaggen kunnen zijn: 

  • Je wordt gevraagd om op een link te klikken en persoonlijke gegevens door te sturen. 
  • De mail komt in je spambox terecht. 
  • Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven. 
  • De boodschap speelt in op angstgevoelens. Je moet bijvoorbeeld direct reageren, anders wordt je account stopgezet. Het onder druk zetten van mensen is een van de psychologische trucs van cybercriminelen. 

  Op een valse link geklikt, wat nu? 

  Heb je per ongeluk op een valse link geklikt en misschien zelfs gegevens ingevuld? Neem dan contact op met de helpdesk van MijnOverheid voor de juiste hulp. 
  Niet geklikt maar het bericht wel bewaard? MijnOverheid ontvangt graag je phishingmail om de valse websites zo snel mogelijk te laten verwijderen. Stuur je valse mail naar [email protected]

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant