Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail namens attractiepark Efteling: ‘Win Efteling prijzen!’

  Valse mail namens attractiepark Efteling: ‘Win Efteling prijzen!’

  Momenteel gaat er een phishingmail rond uit naam van de Efteling. Fans van het attractiepark worden door internetoplichters verleid om deel te nemen aan een quiz. Onder de deelnemers worden zogenaamd mooie prijzen verloot. Niks is minder waar, houd daarom je gegevens voor jezelf. 
   

  “Ben jij ook een echte Efteling fan? doe dan nu mee met onze quiz. Het is een tijdelijke actie, dus pak nu je kans!”, staat geschreven in de valse mail uit naam van het attractiepark. Binnen een korte tijdspanne moeten reageren, is een typische psychologische truc die door oplichters wordt ingezet om je het gevoel te geven dat je snel in actie moet komen. Trap hier dus niet in. 

  Zo herken je phishing 

  Phishing is een vorm van internetoplichting waarbij online oplichters ‘vissen’ naar je geld en persoonlijke gegevens via nepberichten. Dit gebeurt vaak per e-mail of sms. Cybersecurity-expert Tommy van Steen legde eerder aan de redactie van Opgelicht?! uit wat de typische kenmerken van zo’n valse mail zijn: 

  • Je wordt gevraagd op een link te klikken naar een onbekende website.
  • De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht.
  • Online oplichters maken vaak gebruik van hyperlinks. Zo lijkt het alsof je klikt op een betrouwbare website, maar eigenlijk zit er een valse link achter. Als je met je muis boven de link zweeft zonder te klikken, dan komt er in je browser te staan waar het bericht echt naartoe linkt.
  • Het bericht bevat taalfouten. 
  • Een dwingende of dreigende toon. Wees alert op zinnen waar bijvoorbeeld ‘per direct’ in staat.

  Efteling: 'Bij twijfel mag je altijd contact met ons opnemen' 

  Efteling-woordvoerder Steven van Gils geeft aan dat je een valse mail namens de Efteling vaak al kunt herkennen aan de afzender. “Wanneer het mailadres niet eindigt op efteling.com is het geen mail vanuit de Efteling. We adviseren dan ook niet te klikken op links in mails vanuit afzenders die iets namens de Efteling aanbieden.” 

  “Wanneer men op een link klikt, kunnen wij helaas niks betekenen. Bij twijfel over een bepaalde mail kunnen mensen altijd contact met ons opnemen”, laat Van Gils weten. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant