Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse 'GGD'-mail over coronavaccinatie is van oplichters: 'Uitnodiging voor uw booster'

  Valse 'GGD'-mail over coronavaccinatie is van oplichters: 'Uitnodiging voor uw booster'

  Uit naam van GGD GHOR gaan momenteel mails rond met uitnodigingen voor een boosterprik of een eerste vaccinatie tegen het coronavirus. Het doel van deze mail is echter om inloggegevens voor internetbankieren te bemachtigen en daarmee het saldo van jouw bankrekening weg te sluizen. Reden genoeg om deze mail direct te verwijderen.

  Niet al te lang geleden was er sprake van een vergelijkbare mail, maar dan namens het RIVM. Eind november ging er iets vergelijkbaars rond, en ook toen ging het om een mail uit naam van de GGD.

  Dit keer komt de mail dus wederom van de 'GGD', met daaraan gekoppeld het tamelijk generieke mailadres [email protected]. De mail bevat daarnaast het logo van GGD GHOR. In de mail wordt gesproken over de mogelijkheid om een (gratis) vaccinatieafspraak te maken, en deze optie wordt geboden voor zowel een eventuele eerste vaccinatie als voor de boosterprik.

  En met het vermelden van de boosterprik springen oplichters in op de actualiteit, want het plan is momenteel om iedere volwassene die daar behoefte aan heeft, uiterlijk eind januari te voorzien van een booster, zo werd gisteren bekend gemaakt. 

  De Volkskrant stelt daarover het volgende: 'Voor het eind van dit jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster. Uiterlijk in de tweede helft van januari moeten alle 18-plussers een booster aangeboden hebben gekregen.'

  Wat zit er achter deze oplichtingstruc?

  De link in de mail verwijst naar het domein nakijken-nu.xyz/booster.html, een domeinnaam die pas sinds gisteren – 14 december 2021 – in de lucht is. Ook nu is dit uiteraard geen domeinnaam van de échte GGD. Deze pagina ziet er als volgt uit:

  Nepsite 'GGD' voor het maken van een vaccinatieafspraak
  AVROTROS
  Nepsite 'GGD' voor het maken van een vaccinatieafspraak

  Je kunt hier voor de vorm even aangeven of je voor een (eerste) 'basisvaccin' gaat, of dat je een afspraak voor de boosterprik wenst te maken. Opvallend genoeg werkt de button dit keer niet, althans, niet in onze browser. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen van welke banken de oplichters dit keer de inlogomgevingen hebben nagemaakt.

  De kans is echter buitengewoon groot dat deze fout op korte termijn wordt hersteld en dat in toekomstige mails en sms-berichten naar andere links wordt verwezen waarop dit paneeltje wél werkt. En dan is het maar beter als je alvast op de hoogte bent.

  Het maken van een vaccinatie-afspraak is gratis, of het nu je eerste vaccin betreft of de booster. Er wordt voor het maken van een afspraak dus nooit gevraagd om financiële gegevens of om het verifiëren van je bankrekening, dit betreft in alle gevallen oplichting. Lekker negeren dus, dergelijke mails.

  Volledige tekst uit de valse mail

  Hieronder volgt de volledige, integrale tekst van deze valse mail, dus inclusief spel- en stijlfouten.

  Valse mail GGD GHOR: 'Bericht omtrent uw vaccinatie'

  UITNODIGING COVID-19 VACCINATIE

   

  Beste heer/mevrouw,

   

  Dit is een uitnodiging voor ofwel je eerste vaccinatie ofwel voor je extra dosis(booster)tegen COVID-19. Deze vaccinatie wordt gratis aangeboden in het vaccinatiecentrum.Als je al gevaccineerd bent, betekent dit dus dat je nu in aanmerking komt voor een extra dosisbewaar deze e-mail goed. Om uw afspraak te bevestigen of aan te passen dient u via de onderstaande knop aan te melden.

   

  AFSRPAAK BEVESTIGEN OF AANPASSEN

   

  De vaccinatie is aangeraden, maar niet verplicht. Vaccinatie is belangrijk voor je eigen gezondheid en die van de mensen in je omgevingMeer informatie over het belang van de vaccinatie en over de vaccins vind je in de bijlage bij de uitnodigingsbief die je via de post krijgten die je ook terugvindt op de website van het RIVM.

   

  Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd,

   

  GGD NEDERLAND

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant