Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW? Ga niet in zee met dure bemiddelaars die via Google adverteren

  Tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW? Ga niet in zee met dure bemiddelaars die via Google adverteren

  Wie een auto wil overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen, heeft een tenaamstellingscode nodig van de RDW. Het aanvragen van deze code kost bij de RDW een schappelijke € 1,05. Malafide adverteerders die in Google bovenaan de zoekresultaten verschijnen, rekenen echter een veelvoud. Door bepaalde elementen van de huisstijl van de RDW te kopiëren, kan het bovendien zijn dat je niet meteen doorhebt dat je niet met de échte RDW van doen hebt. Waar moet je precies op letten?

  Als je een tenaamstellingscode nodig hebt, dan ligt het voor de hand om zelf naar de website van de RDW te gaan of om te zoeken op 'Tenaamstellingscode RDW'. En als je voor optie twee kiest, zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten.

  Gesponsorde advertenties op Google: adverteerders betalen enkele euro's per klik

  In Nederland heeft zoekmachine Google een marktaandeel van bijna 95% en kan daarmee met recht haast een monopolist genoemd worden. Dat maakt de zoekmachine interessant voor adverteerders, die geld betalen om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Deze adverteerders betalen Google enkele euro's per gegenereerde klik, en hoe meer je biedt, hoe hoger je in de zoekresultaten belandt.

  Deze zoekresultaten kun je herkennen door het dikgedrukte woord Advertentie, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je daar simpelweg overheen kijkt. En daar gaat het vervolgens mis. Dat adverteren is bepaald niet goedkoop, en dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Liefst uit jouw zak, door je een veelvoud te laten betalen voor bepaalde dienstverlening die je bij de daadwerkelijke instantie aanzienlijk minder kost.

  In het geval van de RDW kost het aanvragen van zo'n code je slechts € 1,05. Maar hoe zit dat dan als je het via een bemiddelaar probeert? Op bovenstaande screenshots zien we advertenties van drie bemiddelaars: één adverteerder wordt op beide afbeeldingen getoond. Laten we ze eens onder de loep nemen:

  Wie het via Tenaamstellingscode.nl probeert, betaalt voor een tenaamstellingscode een bedrag van € 19,99. Inderdaad, dat is bijna twintig keer zo veel als bij de RDW zelf.

  Wie het via Mijntenaamstellingen.nl probeert, wordt in het aanvraagformulier verwezen naar Tenaamstellingscode.rdwcode.nl. Daar kost een tenaamstellingscode maar liefst € 39,99. 

  De website Rdw-tenaamstellingscode-aanvragen.nl maakte het helemaal bont: daar kostte het aanvragen van een tenaamstellingscode maar liefst 46 of 47 euro. De website van deze bemiddelaar is onderhand al offline, wellicht omdat deze adverteerder daadwerkelijk het logo van de RDW gebruikte, wat natuurlijk niet is toegestaan.

  Hoewel we wél een screenshot van deze website hebben gemaakt, beschikken we niet over beeldmateriaal waar dit bedrag genoemd werd. Hieronder wat voorbeelden van deze sites plus de genoemde prijzen.

  Let ook op het kleurgebruik op de websites: het karakteristieke rood is natuurlijk ontleend aan de huisstijl van de échte RDW en dient de bezoeker onbewust het idee te geven dat het hier gaat om de RDW zelf of op zijn minst om officiële bemiddelingspartners.

  Ook dat laatste is niet het geval: de RDW zelf waarschuwt regelmatig voor deze dure bemiddelaars en raadt consumenten af om met dergelijke partijen in zee te gaan. En afgelopen zomer hebben wij een kort item gemaakt waarin een gedupeerde vertelt hoe ze er met open ogen in is getuind. Zij betaalde maar liefst 70 euro voor de nodige documenten, een veelvoud van wat het écht zou moeten kosten.

  Mogen deze diensten op deze wijze adverteren en bemiddelen?

  Dat ligt eraan. Het gaat hier om bemiddeling, en in beginsel is bemiddeling toegestaan, zolang voldoende duidelijk is dat het gaat om bemiddelaars en niet om de instantie zelf.

  Enkele bemiddelaars die wij als voorbeeld hebben gebruikt, vangen dat af door dit soort teksten op de website op te nemen:

  Is Tenaamstellingscode.nl onderdeel van de RDW? Uw tenaamstellingscode wordt na het invullen van uw gegevens aangevraagd bij de RDW. Deze site staat los van de RDW, wij verwerken enkel tenaamstellingscode aanvragen.  

  Het is weliswaar toegestaan, maar heeft geen enkele meerwaarde voor jou als consument. Je betaalt immers een veelvoud van wat het werkelijk zou moeten kosten en het is bovendien nog maar de vraag of je daadwerkelijk geleverd krijgt: sommige sites worden snel opgedoekt zodra er voldoende geld is binnengehengeld. En jij hebt als consument vervolgens het nakijken.

  Een kentekenbewijs vraag je hier aan op de website van de RDW. Voor een tenaamstellingscode van de RDW kun je hier terecht.

  Daarnaast is het niet onverstandig om op je hoede te zijn voor regelrechte pogingen tot oplichting uit naam van de RDW, zoals Opgelicht?! onlangs onthulde.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant