Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Telefonische oplichters gebruiken computerstem voor zogenaamde Ziggo helpdesk

  Telefonische oplichters gebruiken computerstem voor zogenaamde Ziggo helpdesk

  Oplichters die zich voordoen als de helpdesk van internetprovider Ziggo maken nu ook gebruik van een computergegenereerde stem om slachtoffers binnen te hengelen. Er verschijnt een Engels telefoonnummer (+44) maar waarschijnlijk opereren ze vanuit een heel ander land, zoals India, waar veel oplichtings-callcentra gevesitigd zijn. De waarschuwing dat de internetaansluiting wordt afgesloten is natuurlijk nep.

  De tekst in gebrekkig Engels luidt: 'This is the Ziggo Technical Departement. We have been trying to contact as there is some suspicious activity that is happening in your internet IP-adress. However your internet and phone connection will be disconnected if this won't be fixed. Press one to speak with our executive and get this fixed.'

  (Vertaling: 'Dit is de Technische afdeling van Ziggo. We hebben geprobeerd u te bereiken omdat er verdachte activiteiten plaatsvinden op uw internet IP-adres. Uw internet en telefoonaansluiting zullen worden geblokkeerd als dit niet wordt verholpen. Druk één om met onze medewerker te spreken om dit te laten verhelpen.')

  Hacken

  Bellers die ingaan op de waarschuwing en met de 'helpdeskmedewerker' praten, moeten de besturing van hun computer overdragen aan de oplichters. Die kunnen dan gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en bankgegevens uit de computer halen. Of ze repareren een probleem tegen enorme bedragen, terwijl er niets aan de hand is.

  Ziggo vaak misbruikt

  Internetprovider Ziggo wordt regelmatig misbruikt. Oplichters gebruiken het internetbedrijf met phishingmails, phishingbrieven en zelfs nepmedewerkers die aan de deur komen. Op de site van Opgelicht?! verschenen al tientallen berichten van fraude onder de naam van Ziggo.

  De telefoonnummers die gebeld worden komen niet uit een hack bij Ziggo: slchtoffers zijn vaak niet eens klant bij het bedrijf.

  Ophangen

  Wat moet je doen als je door een (Engels) telefoonnummer van de Ziggo Hellpdesk gebeld wordt? Ophangen. Zo simpel is het.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant