Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Slinkse oplichtingstruc op straat: contant geld geven in ruil voor een storting

  Slinkse oplichtingstruc op straat: contant geld geven in ruil voor een storting

  Een man is voor een aanzienlijk bedrag opgelicht in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Dat meldt AT5 vrijdag. Het slachtoffer werd hierbij aangesproken door twee mannen die om hulp vroegen. Eén van de verdachten had namelijk geld op zijn rekening nodig voor de trein en zou in ruil daarvoor contant geld geven.

  Op bewakingsbeelden is te zien dat de man deel uitmaakt van een grotere groep.

  Geld nodig op zijn rekening

  De verdachten komen op vrijdagavond 13 maart 2020 voor het eerst in beeld op het Rembrandtplein in Amsterdam. Twee van de groep spreken even later twee mannen aan met een hulpverzoek. Eén van de verdachten vraagt of het slachtoffer via zijn telefoon geld kan overmaken voor de trein. Hij zegt dat hij cash geld kan teruggeven, vertelt Marijke Stor van de politie Amsterdam aan de lokale televisiezender.

  Oplichtingstruc

  De man gaat akkoord, maar wordt daarna afgeleid door een andere verdachte. Vervolgens sluiten de andere mannen zich aan bij de groep. Daarna pakt de man met het verzoek de telefoon van het slachtoffer en houdt hij zijn eigen telefoon tegen het toestel van de behulpzame man. Op dat moment ziet het slachtoffer dat één van de verdachten iets scant. Hij ziet namelijk het vierkantje van een QR-code op zijn telefoon verschijnen. Uiteindelijk lijkt het nog steeds niet te lukken.

  Toch geld van zijn rekening afgehaald

  Achteraf blijkt echter dat er toch een aanzienlijk bedrag van zijn rekening is afgehaald. De politie doet onderzoek naar hoe de verdachten dit precies hebben gedaan en waarschuwt iedereen op te passen voor dergelijke oplichtingstrucs. De hoogte van het bedrag is overigens niet bekendgemaakt. 

  Bron: AT5

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant