Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie signaleert toename in oplichting via 'TicketSwap'

    Politie signaleert toename in oplichting via 'TicketSwap'

    Oplichters hebben het gemunt op de populaire website TicketSwap, een platform waar kaarten voor concerten en andere evenementen kunnen worden doorverkocht. Lees hieronder meer.

    Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), onderdeel van de Nationale Politie, meldt dat er sprake is van een toename in het aantal gevallen van dergelijke fraude. Onlangs meldden wij al dat oplichters zowel de naam van TicketSwap als die van de politie hebben misbruikt in een valse e-mail. Ook besteedden we aandacht aan deze mail in onze uitzending van 17 september.

    De fraude waar de politie melding van maakt, steekt echter iets anders in elkaar.

    Methode

    Oplichters zoeken op websites als Marktplaats, Facebook en Speurders naar oproepen van mensen die op zoek zijn naar een kaartje voor een evenement dat al is uitverkocht. De oplichter reageert op dergelijke oproepen met de mededeling dat hij of zij het gewenste ticket beschikbaar heeft en deze graag via TicketSwap zou willen verkopen. Vervolgens stuurt de oplichter een appje of een e-mail (zie tevens het voorbeeld) die zogenaamd van TicketSwap afkomstig is. Op basis van enkele opmaaktechnische eigenaardigheden en de soms wat merkwaardige spelling kun je onraad ruiken, maar omdat er haast geboden is, kunnen we ons voorstellen dat je er zo overheen kijkt.

    In dat berichtje staan de gegevens van het evenement en een iDEAL-betaallink. De mail ziet er op het eerste gezicht misschien best geloofwaardig uit: er staan bijvoorbeeld details van het evenement of de artiest in, indien van toepassing wordt toegelicht of het ticket een sta- of zitplek betreft en in ons voorbeeld wordt zelfs gesproken van een parkeerplaats die bij het ticket inbegrepen zou zijn. In de mail staat een verwijzing naar een pagina waar een betaalverzoek klaar staat. Na het kiezen van je bank en het doorlopen van de betaalprocedure wordt vervolgens het overeengekomen bedrag van je rekening afgeschreven.

    Betaallink gemanipuleerd

    Het zal in sommige gevallen gaan om een rechtstreekse overschrijving naar andermans bankrekening. Maar de politie maakt daarnaast ook melding van een andere variant. Wat je in dat geval niet weet is dat de oplichter intussen bezig is met online tegoed aan te schaffen voor bijvoorbeeld iTunes. Op het moment dat het slachtoffer wil betalen, stuurt de oplichter geen betaallink voor een overschrift naar de eigen rekening, maar een betaallink met betrekking tot het online tegoed. Die link manipuleert hij zo dat het lijkt alsof deze van TicketSwap afkomstig is. Zo betaalt het nietsvermoedende slachtoffer voor het online tegoed van de dader.

    Weten waar je op moet letten bij het kopen van concert- en festivalkaarten? Volg onderstaande link.

    Hoe koop ik veilig een kaartje voor een festival of concert?

    Dubbele oplichting

    De oplichters zijn zelfs zo brutaal dat ze op een later moment aangeven dat de betaling nog niet binnen is en dat het waarschijnlijk in het betaaltraject is 'blijven hangen'. Zo proberen ze je te verleiden om nogmaals een betaling te doen, zo meldt de politie.

    Let goed op

    Wees dus alert bij de aanschaf van tickets waarbij de indruk wordt gewekt dat die afkomstig zijn van TicketSwap. Oplichters doen dit door het misbruik van logo's of e-mailadressen en betaallinks waarin de naam TicketSwap staat vermeld. Enkele voorbeelden zijn [email protected] of [email protected]. TicketSwap vraagt nooit aan klanten om kaarten te kopen of te verkopen via een betaallink. Aankopen gaan altijd via de website. Het bedrijf waarschuwt eveneens voor deze vorm van oplichting. 

    Valse e-mail 'TicketSwap'

    Bron: Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) / Ticketswap.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant