Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pinpas opsturen naar 'SNS Bank' in Utrecht-Kanaleneiland? Niet doen!

  Pinpas opsturen naar 'SNS Bank' in Utrecht-Kanaleneiland? Niet doen!

  Er gaat opnieuw een SMS rond die zogenaamd door de 'SNS Bank' zou zijn verstuurd. Je betaalproduct is verouderd, maar door het doorlopen van de stappen op de website waar het bijgevoegde linkje naar verwijst, is alles weer in orde. Na het bevestigen van je pasnummer én je pincode moet je je pinpas echter ook nog even opsturen. Maar een halve minuut Google Streetview levert genoeg informatie op: de bank zal voor dat specifieke doeleinde toch zeker geen officieel filiaal in een flat in het Utrechtse Kanaleneiland hebben?

  Het antwoord op deze vraag luidt 'natuurlijk niet'. De bank heeft namelijk nergens een officieel filiaal waar je je pinpas naartoe zou moeten sturen. Sterker nog, daar zal geen enkele bank je onder geen enkele omstandigheid ooit om vragen.

  De SMS is afkomstig van telefoonnummer 06-84303720 en verwijst naar de website g27.top/SNS-Bank (een link die met een zogenaamde 'url shortener' is gemaakt). Het daadwerkelijke domein is snsbank.nl.gb2.top/nl-c/, een link die er in een oogopslag wellicht geloofwaarig uitziet, maar in feite helemaal niet van de SNS Bank is.

  De smoes is dat er vanaf september een nieuwe digipas in gebruik wordt genomen. Jouw digipas en betaalpas komen dus te vervallen, maar je kunt tijdig kosteloos vervangende exemplaren aanvragen. Doe je dat niet op tijd? Dan kost een nieuwe betaalpas € 10,99 en een nieuwe digipas € 13,99. Maar hoe gaat de truc verder in zijn werk?

  • De eerste stap is het invoeren van het serienummer van je digipas.
  • Gedaan? Dan moet je een keuze maken tussen het wijzigen of het behouden van je pincode.
  • Keuze gemaakt? Dan moet je je huidige of gewenste nieuwe pincode voor de digipas invoeren.
  • Klaar? Dan moet je dezelfde stappen doorlopen voor je betaalpas.
  • Ook voltooid? Dan komt de aap uit de mouw: je moet beide passen even opsturen naar een bepaald adres, anders krijg je niks toegestuurd. Volgens de website mogen deze naar de Pearsonlaan 13, 3527 CA te Utrecht.

  Wie echter Google Streetview raadpleegt, komt onvermijdelijk tot de conclusie dat dit geen bankfiliaal is. Mogelijk staat dit pand leeg en is de brievenbus vanaf de buitenkant makkelijk leeg te hengelen door de criminelen, maar het kan ook dat iemand een vergoeding in het vooruitzicht werd gesteld om zijn of haar adres ter beschikking te stellen om pinpassen te ontvangen. Het inzetten van een zogenaamde katvanger is voor criminelen interessant, omdat ze zelf buiten schot blijven. Maar door dergelijke smsjes, appjes en mailtjes per definitie te negeren, zal het jou in ieder geval niet overkomen.

  Valse sms 'SNS Bank'
  Landingpagina valse website 'SNS Bank'
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - deelvenster II
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - deelvenster III
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - deelvenster IV
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - deelvenster V
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - deelvenster VI
  Nagemaakte website 'SNS Bank' - Adresgegevens
  Google Streetview - Pearsonlaan 13, Utrecht

  Bron: Google Streetview

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant