Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishingmail namens Ziggo over opzeggen lidmaatschap: ‘Factuur F326641325’

  Phishingmail namens Ziggo over opzeggen lidmaatschap: ‘Factuur F326641325’

  Heb je een mail ontvangen van Ziggo over het opzeggen van je lidmaatschap? Verleng je abonnement niet en geef oplichters geen kans om je gegevens te stelen. 
   

  Persoonlijk aan jou gericht

  Om te laten lijken alsof de mail aan jou bestemd is, vullen de criminelen bij het veld ‘Gebruiker’ jouw gegevens in. Wat hier moet staan kijken ze af van je mailadres. Het deel voor de at (@) wordt gebruikt. In de bovenstaande foto is de naam onherkenbaar gemaakt vanwege privacyredenen.

  Check de afzender

  Tijdens het scannen van de mail is het altijd raadzaam om even stil te staan bij de afzender. In dit geval is de mail afkomstig van ‘[email protected]’. Dit ziet er niet uit als een betrouwbare Ziggo-mail. Alle mails die Ziggo verstuurt komen van de volgende domeinen (het gedeelte achter de at): ‘@ziggo.com’ en ‘ziggo.nl’

  Druk niet zomaar op een knop

  Om je lidmaatschap te verlengen dien je op de oranje knop ‘Beveilig Uw Apparaat’ te klikken. Controleer voordat je klikt even waar de knop naartoe leidt. Doe dit door op je desktop met je muis op de knop te gaan staan en op je telefoon door de knop ingedrukt te houden. Let op dat je niet klikt. In je scherm verschijnt vervolgens de volledige url. Check goed of deze uit rare tekens bestaat. 

  Druk opvoeren

  Verder staat in de tabel ‘Accountgegevens’ dat je een beperkte tijd hebt om je abonnement te verlengen. Tot 17 november 2023 om precies te zijn. Aan het eind van de mail wordt dit nog eens herhaald: “Als je je lidmaatschap niet binnen de volgende 12 uur verlengd, houd er dan rekening mee dat je account kan worden opgeschort.” Hameren op het feit dat je snel moet handelen is een manipulatieve truc van oplichters. Komt dit dus veelvuldig voor in een bericht, wees dan alert. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant