Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opnieuw meldingen van nep-smsjes 'CJIB'

  Opnieuw meldingen van nep-smsjes 'CJIB'

  Er gaat opnieuw een nep-sms rond namens 'CJIB'. Je hebt onder het kenmerk 163577 zogenaamd nog een openstaande vordering voor het bedrag van € 326,74. Ook voor deze sms geldt dat je het berichtje moeiteloos kunt negeren.

  Nog afgezien van het feit dat het Centraal Justitieel Incassobureau zelf aangeeft nooit per sms, e-mail of WhatsApp contact op te nemen over openstaande boetes, bevat de sms een aantal kenmerken waardoor je direct zou kunnen weten dat je te maken hebt met een nepbericht. Zo begint de tekst bijvoorbeeld al met 'by SMSCaster.com'. SMSCaster is een dienst waarmee je hetzelfde smsje in één keer naar meerdere ontvangers kunt sturen. En zeg nou zelf, het is nogal onwaarschijnlijk dat alle ontvangers onder hetzelfde betalingskenmerk exact hetzelfde bedrag moeten voldoen, nietwaar?

  Het linkje onderaan de sms - afkomstig van telefoonnummer 06-87836889 - leidt naar een betaalverzoek, je kunt het openstaande bedrag direct via iDEAL voldoen. Maar als je nog eens goed naar de begunstigde kijkt, dan zie je dat het bedrag in feite naar rekeningnummer NL68 INGB 0003 3035 86 op naam van ene D. Bourjila gaat. Dat is natuurlijk niet iemand van het CJIB.

  Omdat het op zijn zachtst gezegd niet erg slim is om je eigen naam en rekeningnummer te laten zien, is het niet ondenkbaar dat hier sprake is van een zogenaamde katvanger. Dat is iemand die zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt om betalingen te kunnen ontvangen, meestal in ruil voor een vast bedrag of een percentage van de opbrengst. Voor de oplichters is dat interessant omdat ze op die manier zelf buiten beeld blijven. Hoe dan ook: ga nooit op dergelijke verzoeken in, hoe dwingend of overtuigend ze ook mogen lijken. Toch twijfels? Neem dan contact op met de afzender.

  Nep-sms 'CJIB'
  Betaalverzoek 'CJIB'

  Bron: CJIB

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant