Oplichting door nep-elektriciens: torenhoge facturen van duizenden euro's en geen reparatie
Alert
clockOval 6
Onbetrouwbare ontstoppingsmonteurs, slotenmakers en ongediertebestrijders hebben er al lange tijd een handje van: extreem hoge bedragen rekenen voor relatief eenvoudige klusjes, vaak zonder het probleem op te lossen. Oplichters lijken een nieuwe markt aan te boren voor dergelijke oplichtingspraktijken door zich uit te geven als elektricien. Bekende namen zijn Elektrotechniek Vermeulen (met de inmiddels offline gehaalde website elektrotechniek-vermeulen.nl) en Elektrotechniek Peeters (met de bijbehorende website elektrotechniek-peeters.nl). Andere verzonnen namen zullen ongetwijfeld volgen, of reeds in de lucht zijn. Waar moet je op letten als je met spoed een elektricien nodig hebt?
Elektro Vermeulen is slachtoffer van identiteitsfraude
Aanvullende informatie: Elektro Vermeulen is een handelsnaam van een bona fide elektricien uit Oostvoorne. Eigenaar Mark Vermeulen is dan ook slachtoffer van identiteitsfraude, aldus het AD in een follow-up van 17 augustus 2021. Zijn onderneming staat volledig los van deze zaak.
Oplichters maken vaak misbruik van bestaande bedrijfsnamen in de hoop dat de naamsbekendheid van bedrijven potentiële slachtoffers over de streep trekt.
Op de website van de échte Elektro Vermeulen uit Oostvoorne staat inmiddels een waarschuwing.
Op Twitter is er deze week een hoop te doen om onderstaande tweet van freelance journalist Fleur Baxmeier. Voor een spoedklus in de avonduren werd een elektricien ingeschakeld die niet veel later met twee handlangers kwam opdagen. En daarmee begon de ellende.
Over de totaalprijs werd vooraf geen duidelijkheid verschaft en na een paar uurtjes kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw: of er even een paar duizend euro kon worden betaald voor de verrichte werkzaamheden. Al zou je 'werkzaamheden' beter tussen aanhalingtekens kunnen plaatsen: een bona fide elektricien kwam al snel tot de constatering dat de oplichters helemaal geen werk hebben verricht.
Elektricien snel gevonden via Google
Het AD kreeg lucht van de zaak en sprak gedupeerde Fleur. De elektricien werd ingeschakeld omdat er drie dagen voor een verhuizing kortsluiting was ontdekt in de keuken van de woning in de Rivierenwijk te Utrecht. Uiteraard iets dat je snel geregeld wilt hebben. Via Google werd een elektricien gevonden die zich van de naam Elektrotechniek Vermeulen bedient.
De website – inmiddels offline – zag er op het eerste gezicht professioneel en betrouwbaar uit, geen reden om aan te nemen dat er iets niet in de haak was. Fleur belde met een 085-nummer om een afspraak te maken en afgelopen maandagavond stonden twee elektriciens rond 21.00 voor de deur. Een half uurtje later meldde zich een derde persoon. Er werd wat aangerommeld in de keuken, maar wat er precies voor werkzaamheden werden verricht, bleef onduidelijk.
Dreigende sfeer en een rekening van duizenden euro's
Groot was de schrik toen de rekening na enkele uren gepresenteerd werd. Op een bij elkaar geïmproviseerde factuur werd een bedrag van maar liefst € 5512,63 genoemd, een bedrag dat tot stand is gekomen door een optelsom van verschillende – voornamelijk verzonnen – kosten zoals het verleggen van leidingen (kosten: 1070 euro), het aanleggen van een nieuwe meterkast (1350 euro) en een 'avondtoeslag' van 580 euro.
De elektriciens deden Fleur het voorstel om 3100 euro direct te pinnen en de restsom de dag erna te voldoen, als de monteurs het werk zouden komen afmaken. Wat er niet bij wordt gezegd, is dat deze monteurs helemaal niet van plan zijn om daadwerkelijk terug te keren.
Er ontstond onenigheid over de hoogte van de factuur en de sfeer werd volgens Fleur steeds dreigender: 'Ik raakte in paniek en dacht: ik wil geen mes tussen mijn ribben. Wij stonden om middernacht in een leeg huis met drie onbekende mannen, onze telefoons lagen in de keuken en we konden geen kant op. Uiteindelijk hebben we op hun automaat gepind, omdat we erg bang waren.'
En daar is het de oplichters natuurlijk om te doen. Door druk te zetten, weten ze hun slachtoffers ertoe te bewegen om tóch te betalen, ook al weten de meesten best dat het factuurbedrag véél te hoog is.
Website van Elektrotechniek Vermeulen offline, maar die van Elektrotechniek Peeters niet
De website van Elektrotechniek Vermeulen (elektrotechniek-vermeulen.nl) is na alle commotie offline, maar een vergelijkbare website onder de naam Elektrotechniek Peeters (elektrotechniek-peeters.nl) nog niet.
De historie van beide websites vertoont in ieder geval opvallende overeenkomsten: de domeinnaam van de website van Vermeulen is op 26 juni 2021 vastgelegd, die van Peeters op 21 juni 2021. Ook zijn beide websites bij dezelfde (Duitse) registrar ondergebracht. Daarnaast zouden teksten op de website van Peeters regelrecht zijn gekopieerd van die van Vermeulen, zo melden Twitteraars.
Het is overigens erg goed denkbaar dat er nog meer verzonnen bedrijfsnamen en -websites zijn (of zullen volgen): wij hebben niet de illusie dat het zich tot deze twee websites beperkt.
Wat opvalt aan de website van Elektrotechniek Peeters is dat er nergens contactgegevens staan, behalve dan het 085-nummer waar de centrale op te bereiken valt. Nergens staat een vestigingsadres, laat staan KvK- of btw-nummers. Ook zijn de foto's van de monteur en van assistent-manager 'Stella Peeters' veelgebruikte stockfoto's.
Vergelijk onderstaande beelden maar eens. De eerste twee screenshots zijn van Elektrotechniek Peeters, de laatste twee zijn willekeurige voorbeelden die we via reverse image search hebben opgeduikeld. Beide beelden worden op tientallen, zo niet honderden websites gebruikt.
Advertentieruimte wordt ingekocht bij Google
Of je nu te maken hebt met loodgieters, slotenmakers, ontstoppingsmonteurs, ongediertebestrijders of elektriciens, ze gaan vaak op dezelfde manier te werk. Advertentieruimte wordt ingekocht bij Google, zodat websites van malafide bedrijven bovenaan de zoekresultaten verschijnen.
Dat kun je herkennen aan de dikgedrukte tekst Advertentie voor de url, maar vaak zoek je dergelijke klusjesmannen pas als er sprake is van een spoedgeval, en dan ben je minder scherp dan in andere omstandigheden wellicht het geval zou zijn. Oplichters weten dat natuurlijk ook, en hopen dat je in de paniek of in de haast maar voor de eerste de beste kiest.
Daarmee is overigens niet gezegd dat alle gesponsorde advertenties van oplichters zijn: ook bona fide bedrijven kunnen best legitieme redenen hebben om op deze wijze te adverteren. Wel is het altijd raadzaam om even extra scherp te zijn en nooit zomaar op de eerste resultaten te vertrouwen. In onderstaande reportage leggen we uit hoe zoekresultaten worden gemanipuleerd zodat advertenties van malafide ondernemingen bovenaan verschijnen.
Waar moet je op letten bij het inschakelen van een elektricien?
Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten. Het biedt allemaal geen volledige garantie, maar maakt de kans dat jij wordt opgelicht een stuk kleiner.
Controleer of er een bezoekadres of vestigingsadres op de website staat;
Controleer of er een KvK-nummer op de website staat: dat is verplicht. Geen KvK-nummer te vinden? Dat is een slecht teken;
Controleer hoe oud de website is (voor domeinnamen eindigend op .nl kun je terecht bij SIDN). Pas kort online? Dat kan verdacht zijn;
Zoek naar beoordelingen en ervaringen op onafhankelijke recensieplatformen en fora. Vaak zijn reviews op de website zelf gewoon verzonnen;
Controleer of eventuele keurmerken kloppen: is het bedrijf écht aangesloten bij een keurmerk of brancheorganisatie?;
Raadpleeg je eigen netwerk voor betrouwbare klussers en sla deze nummers vast op in je telefoon voor spoedgevallen;
Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs. Wordt daar ontwijkend op gereageerd of vaag over gedaan? Wees op je hoede!