Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichting door 'bankmedewerker' die vanwege corona naar je huis komt

  Oplichting door 'bankmedewerker' die vanwege corona naar je huis komt

  Je wordt gebeld door je bank omdat er een probleem is met je rekening en er hulp van een medewerker vereist is. Omdat je 'vanwege corona niet naar het bankkantoor kunt komen', staat er even later iemand voor je deur. Maar zoals je misschien wel voelt aankomen, is deze persoon op je geld uit en er niet om je te helpen met bankzaken.

  Dat oplichters bellen uit naam van de bank is niet nieuw, en dat zogenaamde bankmedewerkers aan je deur verschijnen ook niet. Maar dit in combinatie met het verhaaltje dat je niet naar het kantoor kunt komen vanwege corona, lijkt een recentere variant. En aan deze smoes kun je de oplichtingstruc overigens ook gelijk herkennen: je kunt namelijk in principe nog steeds terecht bij fysieke bankkantoren.

  Recent lijkt er in Gorinchem sprake te zijn geweest van dergelijke oplichting. Ook in Zevenaar en Huissen was het vermoedelijk raak.

  Oplichter probeert op verschillende manieren buit te maken

  Zoals wel vaker zijn er meerdere smoesjes die de oplichters gebruiken om je in de val te lokken. Zo kan het zijn dat er zogenaamd een verdachte transactie heeft plaatsgevonden, dat je rekening niet veilig is of dat je pinpas aan vervanging toe is. In ieder geval zou er sprake zijn van een dringend probleem dat niet via de telefoon opgelost kan worden, waardoor er snel een medewerker van de bank langs moet komen. 

  Als de 'bankmedewerker' voor je deur staat probeert deze op verschillende manieren buit te maken. Bijvoorbeeld door te proberen je pinpas en je pincode te bemachtigen, of door via jouw computer toegang te krijgen tot je bankgegevens. Het zou ook kunnen dat er wordt geprobeerd om dingen uit je huis te stelen zonder dat je het doorhebt. 

  Dit is niet de werkwijze van de bank

  Wellicht ten overvloede, maar bovenstaande is natuurlijk niet hoe de bank te werk gaat. De bank zal nooit aan je deur verschijnen en om je pinpas, pincode of bankgegevens vragen.

  En zoals al eerder gezegd kun je ook in deze tijd meestal gewoon bij een fysiek bankkantoor terecht, dus als iemand met dit verhaal op de proppen komt weet je dat er iets niet aan de haak is. Hetzelfde geldt als er een andere smoes wordt gebruikt om de 'bankmedewerker' bij je langs te laten komen. Word je gebeld door iemand die aangeeft dat er problemen zijn met je rekening? Bel dan gelijk zelf even de bank om dit te bevestigen op het telefoonnummer dat bij jou bekend is. 

  Eerder in de uitzending besteedde Opgelicht?! ook al aandacht aan oplichters die uit naam van de bank bij je thuis langskomen. Kijk onderstaand fragment hieronder terug. 

   

  Gerelateerd:

  Bron: ANBO  / De Stad Gorinchem / Omroep Gelderland

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant