Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen spookfacturen namens zorgverzekeraar CZ én zetten levensechte nepsite online

  Oplichters sturen spookfacturen namens zorgverzekeraar CZ én zetten levensechte nepsite online

  Uit naam van zorgverzekeraar CZ worden spookfacturen verstuurd met daarin een link die naar een levensecht lijkende website leidt. Ze willen je € 316,69 afhandig maken en hebben daar betaalverzoeken voor klaargezet in de échte omgeving van maar liefst twaalf banken. Opletten dus.

  De valse mail waar het dit keer mee begint, lijkt afkomstig van het mailadres [email protected]. Dat mailadres is echter gespooft: oplichters meten zich zo de identiteit aan van de partij voor wie ze zich uitgeven, wat het allemaal een stuk betrouwbaarder moet doen lijken.

  De volledige, integrale tekst – dus inclusief eventuele spel- en stijlfouten – staat hieronder. Opvallend is dat de oplichters in de onderwerpregel van iedere mail een ander (verzonnen) klantnummer noemen: het gaat in alle gevallen om een klantnummer bestaande uit negen cijfers dat begint met '70'. Ook is de onderwerpregel telkens afwijkend: soms staat er 'Nota CZ', andere keren staat er 'Betalingsherinnering nota CZ' en weer andere keren gaat het zelfs om een 'Derde betalingsherinnering', in alle gevallen gevolgd door het klantnummer.

  Tekst uit valse mail van CZ

  Nieuw bericht voor u op Mijn CZ: Laatste betalingsherinnering

   

  Geachte meneer/mevrouw,

   

  Er staat een nieuw bericht voor u klaar op Mijn CZ. Betreft uw betalingsachterstand van uw zorg premie en/of eigen risico.

   

  Betaal optijd en voorkom verdere verhogingen en aanmelding bij het CAK als wanbetaler.

   

  Bekijk het bericht

   

  Deze e-mail ontvangt u automatisch. U kunt dus niet rechtstreeks antwoorden. Hebt u nog vragen, neem dan contact met ons op.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  CZ

  Wat zit hier precies achter?

  Klik je in bovenstaande mail op de button 'Bekijk het bericht', dan beland je op een website die er op het eerste gezicht levensecht en geloofwaardig uit ziet.

  Maar aan de url kun je zien dat het één en ander mogelijk niet helemaal op waarheid berust: de button leidt namelijk naar het domein cz-facturen.otp-chaseus.gq/mijn/nota-cz/CZ.html. En over dat domein valt geen noemenswaardige informatie te achterhalen: in dit geval een teken dat het geen website is van CZ zelf.

  Besluit je de instructies op de landingspagina te volgen? Dan beland je op een pagina met een betaalmodule en verwijzingen naar de volgende twaalf banken:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • RegioBank
  • Revolut
  • SNS Bank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot

  Welke bank je ook kiest, de nepsite verwijst je door naar een betaalverzoek in de échte internetbankieren-omgeving van de betreffende bank. Dat is riskant, want je bent wellicht wat minder op je hoede omdat je je in de échte, beveiligde omgeving van jouw bank bevindt. Dat klopt ook, alleen het geld gaat naar oplichters en niet naar CZ.

  Besluit je om te betalen? Dan ben je je geld met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gewoon kwijt. Niet doen dus.

  Update 14 juni 2021 (16.25): tweede variant nepmail in omloop

  Er gaat inmiddels een tweede variant rond van de nepmail, de opmaak van die mail is anders dan die van het eerste exemplaar waar we vanmorgen veel meldingen over kregen. In deze mail verwijst de url naar het – eveneens valse – domein Cz-nederland.otp-chaseus.ml/mijn/nota-cz/cz_invoice.php, op het moment van schrijven nog actief.

  Hieronder een screenshot van de tweede, gevolgd door de integrale tekst uit die mail.

  Tweede variant van een nepmail namens 'CZ'
  AVROTROS
  Tweede variant van een nepmail namens 'CZ'

  Tekst uit de tweede nepmail namens 'CZ'

  14 juni 2021

   

  Geachte meneer/mevrouw,

   

  Hierbij ontvangt u een laatste betalingsherinnering betreft uw achterstand van totaal incl. verhogingen € 316,69. Wilt u dit bedrag betalen vóór 16 juni 2021? Hiermee voorkomt u verdere verhogingen of aanmelding bij het CAK als wanbetaler.

   

  Hoe kunt u betalen?

   

  Klik op de betaalstrook bovenaan of op de 'Betaal'-knop onderaan om meteen uw rekening te betalen.* Vanwege een storing kunt u het bedrag momenteel niet handmatig naar ons overmaken.

   

  Wilt u later betalen?

   

  Dat is deze keer helaas niet mogelijk omdat dit uw tweede en tevens laatste betaalherinnering is.

   

  Hebt u nog vragen?

   

  Neem dan contact met ons op, ons telefoonnummer is 013 - 5 949 000. U kunt ons op werkdagen bereiken van 08:30 tot 17:30 uur. Kijk voor onze extra openingstijden op cz.nl/openingstijden.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant