Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters misleiden DigiD-gebruikers met valse mails over sms-controle

  Oplichters misleiden DigiD-gebruikers met valse mails over sms-controle

  Ontvang jij e-mails uit naam van DigiD? Controleer dan goed of de mail wel écht betrouwbaar is. Momenteel zijn er namelijk meerdere phishing mails in omloop over het activeren van een sms-controle of tweestapsverificatie voor je DigiD-account.

  Tweestapsverificatie zorgt voor een veiligere manier van inloggen. Cybercriminelen moeten namelijk nog een extra barrière door om jouw gegevens te bemachtigen. Ook DigiD werkt met deze manier van inloggen. Zo heb je onder andere voor het inloggen bij de Belastingdienst voortaan je telefoon nodig. 

  Activeer sms-controle of tweestapsverificatie 

  En daar spelen oplichters achter deze phishing mails behendig op in. Ontvang je een e-mail over het activeren van een sms-controle of tweestapsverificatie? Trap er dan niet in. Zodra je op de ingevoegde link klikt en je gegevens invult, belanden deze namelijk in handen van oplichters. 

  Voorbeeld van valse e-mail

  Fraude met jouw DigiD

  Vermoed je dat iemand jouw DigiD-inloggegevens in zijn/haar bezit heeft? Of is je telefoon met daarop de DigiD-app gestolen? Onderneem dan direct actie, want dit kan nare gevolgen hebben. Zo kan iemand met jouw rekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of je persoonlijke gegevens in MijnOverheid bekijken. 

  Volledige tekst van valse e-mail 

  Geachte digid gebruiker,

  Uit ons systeem is gebleken dat u sms-controle voor DigiD nog niet heeft geactiveerd. Vanaf 2 oktober is het verplicht voor alle nederanders om sms-controle aan te zetten voor DigiD vanwege de extra veiligheid. 

  Let op! Uw digid is geheimnet als uw kredietkaart of wachtwoord, deze nooit met derden. 

  Zet aan (link)

  Met vriendelijke groet, DigiD

  Bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 22.00 uur (Nederlandse tijd)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant