Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Opgelicht na video van Instagram-vriend: hoe hackers jouw gezicht en account gebruiken om volgers te misleiden

    Opgelicht na video van Instagram-vriend: hoe hackers jouw gezicht en account gebruiken om volgers te misleiden

    Je krijgt op Instagram een video waarin één van je contacten een investering aanprijst: 'Hé vriend, beleg net als ik in déze cryptomunt en je wordt steenrijk!' Je gelooft het, omdat het echt jouw vriend op de video is. In werkelijkheid is het account gehackt en proberen oplichters je in de val te lokken.

    Criminelen gaan heel ver om buit te halen, blijkt ook nu maar weer uit deze oplichtingsvorm via Instagram, waar VRT NWS melding van maakt. Oplichters hacken het account van een persoon om zich vervolgens voor te doen als diegene en zich tot diens contacten te wenden. Slachtoffers worden geweldige investeringsmogelijkheden voorgehouden; dat de berichten afkomstig lijken van bekenden maakt het overtuigender. 

    Ketting van reclamevideo's

    Het is een doortrapte methode die een hoop stappen bevat. Het begint allemaal bij een video van een van je Instagram-vrienden waarin je een aanbieding wordt gedaan voor een geweldige investeringskans in cryptomunten. Deze video wordt je toegestuurd, of je ziet 'm langskomen op iemands profiel. Je vriend is enorm enthousiast en belooft ook jou grote winsten: je hoort de kassa al rinkelen. Om mee te doen, moet je een account aanmaken op een cryptoplatform. Hier moet je dan geld 'investeren' of krijg je 'gratis tegoed'. 

    De oplichters gebruiken vervolgens verschillende scenario's, maar uiteindelijk word je gevraagd om (net als je vriend) een reclamevideo te maken voor het cryptoplatform. Bijvoorbeeld omdat je zo enthousiast bent geworden van grote (beloofde) winsten, of omdat je wordt verteld dat je pas iets krijgt uitgekeerd als je de video opneemt. In het filmpje moet je in ieder geval de investeringen aanprijzen en zeggen hoe goed het allemaal wel niet is.

    Zonder dat je het weet, geef je de oplichters met deze reclamevideo precies wat ze nodig hebben om anderen te misleiden. De criminelen zullen namelijk proberen je Instagram-account te hacken, wat ze in combinatie met jouw video kunnen gebruiken om je vrienden te benaderen. Op deze manier kunnen de criminelen elk slachtoffer weer inzetten om een nieuw persoon op te lichten, waardoor het hele riedeltje weer opnieuw begint en er een sneeuwbaleffect ontstaat. 

    Hoe wordt je Instagram-account gehackt?

    Dit kan op verschillende manieren. De oplichters sturen je bijvoorbeeld naar een valse inlogpagina, waar ze met je mee kunnen lezen als je je gegevens invult. Ze kunnen je ook aan de hand van een smoes vragen om je inloggegevens door te sturen of aan te passen. Of ze zeggen dat je je verificatiecode moet doorgeven.

    Wat willen de oplichters bereiken?

    Het lijkt een vrij bewerkelijke vorm van oplichting, maar het kan voor criminelen een hoop opleveren. Allereerst kan het gewoon om geld gaan: mensen ertoe verleiden om geld te storten op een valse cryptorekening, dat vervolgens in de zakken van de oplichter verdwijnt. Verder zijn gehackte accounts interessant voor criminelen. Gestolen profielen kunnen veel waard zijn, vooral als ze veel volgers hebben, met name omdat daar weer anderen mee kunnen worden opgelicht. 

    Ook kan het dat met de gestolen inloggegevens geprobeerd wordt om meer gevoelige informatie te krijgen of om in te loggen op andere accounts, zoals die van je bank. Verder komt afpersing in dit soort gevallen ook voor, bijvoorbeeld met intieme bestanden of überhaupt om toegang tot een account terug te krijgen. 

    Waar moet je op letten?

    • Bescherm je accounts goed. Geef nooit (inlog)gegevens af en gebruik tweestapsverificatie voor je account. Deel verificatiecodes ook niet. 
    • Vertrouw niet alles wat je wordt beloofd, ook niet als het een van een vriend afkomstig lijkt te zijn. Check via een andere weg bij die persoon in kwestie of je écht met hem of haar te maken hebt.
    • Als een investering te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. 

    Lees ook:

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant