Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelet: 'Bol.com' verkoopt geen laptop met speciale korting

  Opgelet: 'Bol.com' verkoopt geen laptop met speciale korting

  Veel mensen rapporteren een nieuwe valse e-mail die uit naam van 'Bol.com' wordt rondgestuurd. In de mail wordt een gloednieuwe MacBook beloofd voor de spectaculaire aanbiedingsprijs van € 1,00. Het enige wat je nog moet doen, is het activeren van je bonuscode. Gepaste spoed is daarbij geboden, want de zogenaamde kortingscode komt vandaag nog te vervallen.

  Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat in verreweg de meeste gevallen ook zo. Dat principe is natuurlijk ook van toepassing op de nieuwste fraudemail die namens 'Bol.com' wordt rondgestuurd: niemand koopt een nieuwe MacBook voor zo'n gering bedrag, hoe verleidelijk de aanbieding er ook uit mag zien. Omdat Opgelicht?! heel veel meldingen over deze mail ontving en omdat alle links nog actief zijn, leek een waarschuwing ons op zijn plaats.

  Hoe gaat deze fraude in zijn werk?

  De fraude bestaat uit vier stappen die we hieronder stuk voor stuk bespreken.

  • Je ontvangt een mailtje van 'Bol.com' met een oproep om een bonuscode te activeren. De afbeelding van de afgeprijsde laptop (nieuwprijs € 1.159, maar speciaal voor jou slechts € 1,00) wekt de suggestie dat er gouden bergen op je liggen te wachten indien je op deze uitnodiging ingaat.
  • Je belandt op een nagemaakte website – te herkennen aan de url in de adresbalk – waar je nogmaals je bonuscode moet activeren. Vervolgens kun je een levermethode kiezen en moet je aangeven of je de laptop thuis of op je werk wenst te ontvangen.
  • Heb je dat gedaan? Dan wordt in een tweede browserscherm een andere website geopend. Hier moet je je naam- en adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres invullen en aangeven in welke kleur je de laptop – die nu ineens € 1,50 kost – wenst te ontvangen. Wij namen de proef op de som en probeerden met een tijdelijk e-mailadres een bestelling te plaatsen.
  • Ben je klaar met invullen, dan volgt de vierde en laatste stap. Je dient hier slechts je creditcardgegevens in te voeren om het kleine bedrag over te kunnen maken. We hoeven natuurlijk geen daadwerkelijke bestelling te plaatsen om de uitkomst te kunnen verklappen: voer je hier je creditcardgegevens in, dan maken criminelen deze buit en zullen ze ongetwijfeld proberen om deze ten volste te benutten voordat je het bedrog ontdekt. En de laptop? Die zul je nooit ontvangen.

  Gooi deze mails dus weg en ga zeker niet op aanbiedingen met bonuscodes in. Het betreft fraude.

  Valse e-mail 'Bol.com'
  Valse website 'Bol.com'
  Valse partnerwebsite 'Bol.com'
  Valse betaalpagina 'Bol.com'

  Welke soorten valse e-mails zijn er?

  Waarschuwing bij benaderen gevaarlijke website? Onze add-on biedt uitkomst

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant