Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Op zoek naar een PlayStation 5? Kijk uit voor oplichters op Marktplaats en eBay

  Op zoek naar een PlayStation 5? Kijk uit voor oplichters op Marktplaats en eBay

  19 november is het zover: dan kunnen Nederlandse gamers de PlayStation 5 aanschaffen. MediaMarkt en Bol.com deden de console echter al in de voorverkoop, maar de voorraad was razendsnel uitverkocht. Woekerprijzen zijn het gevolg, maar ook oplichting op handelsplaatsen als Marktplaats en eBay is een reëel risico. 

  De vraag naar de PlayStation 5 is groot, blijkt uit de stormloop op retailers zoals Amazon, Bol.com en MediaMarkt, die er als eerste webshops bij waren met de voorverkoop. Alledrie waren ze binnen enkele tientallen minuten door hun voorraden heen, zo meldt het AD. Zowel de schijfloze versie van 400 euro als de versie met een blu-raystation van 500 euro waren in een mum van tijd uitverkocht.

  Bol.com weet op dit moment niet wanneer de console weer voorradig is. De webcare laat op Twitter weten: 'Niet getreurd, de PS5 zal uiteindelijk weer beschikbaar komen op onze site. Helaas is het op dit moment niet bekend wanneer dit het geval zal zijn. We adviseren je de productpagina in de gaten te houden'.

  Bij MediaMarkt was dat ongeveer hetzelfde verhaal: de voorraad was binnen een kwartier weg en was om te beginnen al 'extreem schaars'. Wel kun je terecht in de winkels om een bestelling te plaatsen, al is een aanbetaling van vijftig euro verplicht. De consoles worden te zijner tijd in chronologische volgorde uitgeleverd op basis van de beschikbaarheid.

  Andere partijen, waaronder Coolblue en Wehkamp, laten weten niet aan pre-orders te doen. De enorme vraag en de beperkte beschikbaarheid zijn voor deze bedrijven redenen om er niet aan te beginnen.

  Te laat? Woekerprijzen op Marktplaats en eBay

  Door de wekker geslapen, of was je om een andere reden verhinderd? Dan is de kans groot dat je flink zit te balen als je te laat was. Een rondgang op Marktplaats leert ons dat prijzen van duizend euro bepaald geen uitzondering zijn.

  Prijzen op Marktplaats
  Prijzen op Marktplaats

  Waar de een 'goed ondernemerschap!' roept, beschouwt de ander dit wellicht als schaamteloze uitbuiting. Het AD citeert een verkoper die er geen doekjes omheen windt: 'Heb je geld te veel, geen geduld of ben je een dief van je eigen portemonnee? Geen probleem, dan verkoop ik hem graag voor 800 euro (of meer) aan je!'

  Basisprincipes van vraag en aanbod gecombineerd met schaarste liggen vanzelfsprekend ten grondslag aan de prijzen op Marktplaats, maar het staat je als consument vrij om even te wachten tot je er wel eentje voor de reguliere prijs kunt bemachtigen.

  Het wordt echter een ander verhaal als er sprake is van oplichting. Het is op dit moment uiteraard nog te vroeg om concrete gevallen te kunnen benoemen, maar we kunnen in het algemeen wel stellen dat dure elektronica een favoriet oplichtersobject is. Zo is de Nintendo Switch een erg geliefd onder oplichters, en loop je ook extra risico als je smartphones, grafische kaarten of laptops denkt te verhandelen.

  Een paar honderd euro binnenhalen is voor oplichters natuurlijk een stuk interessanter dan wanneer het om een tweedehands boek van drie euro gaat, om maar eens een wijsheid uit de spreekwoordelijke hoge hoed te toveren. Toch is het goed om te weten waar je precies op moet letten.

  Waar moet je op letten als je toch een Playstation 5 wilt kopen op Marktplaats of eBay?

  Dit wijkt eigenlijk niet zoveel af van waar je in alle omstandigheden op moet letten. We hebben een lijst met handige tips voor je samengesteld, maar hieronder volgt nog even een opsomming:

  • Let op de verkoper. Is deze pas kort actief, en heeft deze geen feedback? Dan is dat reden om extra alert te zijn
  • Maar ook als een verkoper al jaren actief is, betekent dat niet per definitie dat diegene te vertrouwen is. Handel in gehackte Marktplaats-accounts is helaas een ding
  • Let op de prijs. Is deze opvallend laag? Dan is dat een goede reden om je nog eens achter de oren te krabben
  • Let op het gedrag van de verkoper. Is diegene erop gebrand om de transactie zo snel mogelijk af te ronden? Pas dan goed op, het kan om een oplichter gaan
  • Probeert de verkoper je naar WhatsApp te lokken? Dat is een slecht teken: oplichters hopen zo de één-cent-truc of de recente truc met het 'PostNL'-verzendbewijs toe te passen. Allemaal buiten het zicht van Marktplaats, uiteraard
  • Denk je beet te hebben? Let op de naam en het rekeningnummer van de verkoper. Als de bankrekening op een andere naam staat dan die van de verkoper, dan is de kans levensgroot dat het een rekening is van een katvanger. En zeggen we 'katvanger', dan zeggen we natuurlijk ook 'oplichter'
  • Over betalen gesproken: de Gelijk oversteken-service van Marktplaats kan ook een hoop leed voorkomen
  • Zoek de naam en het rekeningnummer even op via Google of neem een kijkje op ons forum
  • De politie heeft ook een tool waar je verkopers mee kunt natrekken
  • Bedenk even of je überhaupt wel een Playstation 5 van een particuliere verkoper moet kopen. Als je kunt wachten tot webshops 'm weer op voorraad hebben, is dat een stuk veiliger

  Bron: AD.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant